Den Korte Avis | I dag tager Rumænien og Bulgarien de første skridt ind i Schengen samarbejde om åbne grænser – Østrig frygter øget illegal indvandring

Den Korte Avis | I dag tager Rumænien og Bulgarien de første skridt ind i Schengen samarbejde om åbne grænser – Østrig frygter øget illegal indvandring


Rumænien og Bulgarien har været medlemmer af EU siden 1. januar 2007. Men de har ikke været medlem af Schengen.

 

Det bliver ændret fra i dag den 31. marts, hvor de to lande tager det første skridt ind i Schengen.

 

Borgerne i de lande, der er medlem af Schengen, kan rejse frit over grænserne mellem medlemslandene. Der er i dag 27 landede, der er medlem af Schengen.

 

Den frie adgang for rumænere og bulgarere til de øvrige Schengenlande vil i første omgang kun omfatte passagerer i fly og færgetrafik.

 

Næste skridt bliver en afskaffelse af kontrollen ved landegrænserne og dermed total fri indrejse for rumænere og bulgarer i hele EU.

 

Men det sker først, når der er truffet en ny beslutning om datoen.

 

”Rådet skal træffe en beslutning om at fastsætte en dato for ophævelse af kontrollen ved de indre landegrænser mellem Bulgarien, Rumænien og de andre Schengen-lande,” skriver EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

 

Det skyldes sandsynligvis, at EU-landene har meget store problemer med illegale migranter og kriminelle, der kan rejse frit over grænserne mellem Schengen-landene.

 

Disse problemer vil vokse, når de to lande bliver medlem af det grænseløse samarbejde, mener Østrig.

 

Østrig talte imod Rumæniens og Bulgariens indlemmelse i Schengen under henvisning til risikoen for øget illegal indvandring, skriver BBC.

 

Denne risiko kan blive forstærket af, at det er Rumænien og Bulgariens grænser, der fremover skal udgøre EU’s ydre grænse.

 

Hvis der er en ydre grænse, der ikke er godt nok bevogtet, så vil det betyde øget illegal indvandring ind i Schengen (EU), hvor de illegale migranter kan rejse frit videre over de indre grænser.

 

Men andre er begejstrede:

”Dette er en stor succes for befolkningen i begge lande. Det vil også være en fordel for millioner af borgere over hele Europa og gøre Schengen-området endnu stærkere,” skriver EU-formand Ursula von der Leyen i et opslag på X – det tidligere Twitter.

 

Og kommissionen vil gøre alt for at Rumænien og Bulgarien hurtigt kan blive fuldgyldige medlem, så borgere kan rejse helt frit over grænserne i EU:

 

”Kommissionen vil fortsat yde al nødvendig støtte til formandskabet for Rådet for at sikre, at der kan træffes en beslutning om landegrænser i 2024,” skriver EU-kommissionen i sin pressemeddelelse.

 

Beslutningen om at indlemme Rumænien og Bulgarien i Schengen blev truffet af Rådet, altså EU’s stats- og regeringschefer, i december sidste år.

 

Kilde til denne artikel:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_1722

https://www.bbc.com/news/world-europe-67834837

Source link