Den Korte Avis | Hård kritik af Europa fra USA’s vicepræsident – Mette F.: USA er stadig vores tætteste allerede, og nu gælder det Ukraine

Den Korte Avis | Hård kritik af Europa fra USA’s vicepræsident – Mette F.: USA er stadig vores tætteste allerede, og nu gælder det Ukraine


60 stats- og regeringsledere, så måbende til, da den amerikanske vicepræsident J.D. Vance holdt tale på sikkerhedskonferencen i München.

 

Der var igen kritik af Putin i talen.

 

Talen var én lang værdipolitisk opsang til europæerne: Den største trussel mod Europa kommer ikke fra Rusland eller Kina, den kommer indefra – fra jer selv, sagde Vance.

 

Det er masseindvandringen, der ødelægger jeres lande. Det har jeres befolkninger længe forstået. Men I har ikke lyttet til dem. Som eksempler nævnte Vance blandt andre Sverige og Tyskland.

 

Vance kritiserede også det han opfattede som en knægtelse af ytringsfriheden. Som eksempel nævnte han, at det indvandringskritiske tyske parti AfD bliver holdt ude af tysk politik og af medierne. Han kritiserede også europæiske forsøg på at regulere techgigangerne.

 

Tysklands forsvarsminister svarer hårdt igen

Nogle af de tilstedeværende europæiske politikere blev rasende. En af dem var den socialdemokratiske forsvarsminister Boris Pistorius. Han lagde sit planlagt manuskript om Ukraine til side og gav Vance igen råt for usødet. Pistorius sagde om Vance:

 

“Han sammenligner situationen i Europa med noget, som foregår i autoritære regimer. Det er ikke acceptabelt. Og det er ikke det Europa jeg kender, det demokrati, jeg lever i hver dag. AfD kan føre politisk kampagne på nøjagtig samme fod som os andre”, sagde Pistorius.

 

Pistorius’s indlæg udløste bragende klapsalver. Vance derimod fik kun få og spredte klapsalver for sin tale.

 

Mette Frederiksen om Vances tale

Mette Frederiksen gjorde sit til at tale betydningen af Vances tale ned.

 

Hun mente, at landene skal undgå at blande sig i interne forhold. Hun blandede sig ikke selv i interne amerikanske anliggende sagde hun.

 

Hun erklærede sig dog enig i J. D. Vance kritik af den masseindvandring, som europæiske regeringen gennem årtier har ladet ske.

 

Hun sagde også, at hun var uenig i han holdning til techgigangerne, som han i modsætning til europæerne ikke vil regulere.

 

Men så forsøgte Mette Frederiksen at slå koldt vand i blodet. Hun tillagde ikke talen den store betydning, måtte man forstå:

 

“Amerikanerne siger rigtig meget i de her uger. Jeg vil opfordre europæerne til at bruge vores energi på det, der er vigtigst, nemlig at os selv stærkere. Vi er i en meget, meget usikker tid. Vi er i en meget urolig verden. Vi ved ikke hvad der kommer til at ske, hverken om måneder eller om år.”

 

Putin er lige nu Europas største fjende: Nu gælder det Ukraines fremtid

Mette Frederiksen understregede, at det her og nu er Putin der er Europas største fjende.

 

Den største opgave nu er, at sikre en varig fred i Ukraine.

 

Det forudsætter, at Europa og Ukraine er med ved bordet sammen med USA og Rusland, når der skal forhandles fred. Sker det ikke, så bliver der ingen fred, siger Zelenskyj.

 

Og de nordiske og baltiske statsministre udsendte en fælles erklæring om fuld støtte til Ukraine og et krav om, at Ukraine sidder med ved forhandlingsbordet.

 

Men det forudsætter, at de europæiske lande viser vilje til at bruge langt flere penge på deres forsvar.

 

De 2 procent af BNP er slet ikke nok, vi skal tættere på 5 procent end på 2 procent sagde Mette Frederiksen. Hun bebudede, at der meget snart kommer et nyt stort forslag om oprustning fra den danske regering.

 

Venstres forsvarsminister Troels lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der også deltager i mødet i München, har været ude med helt samme holdning.

 

Ukraines præsident Zelenskyj holdt i går i München møder med Vance og flere andre ledere blandt andre Mette Frederiksen.

 

Hun sagde bagefter, at Zelenskyj var i “overraskende godt humør”.

 

Sikkerhedsgarantier til Ukraine og USA’s rolle

Der var da også nye og lidt mere positive meldinger fra Vance.

 

I en fredsaftale bliver sikkerhedsgarantierne for Ukraine som en suveræn stat helt afgørende.

 

En sikkerhedsgaranti skal garantere Ukraines fremtid som suveræn stat, der ikke bliver angrebet på ny af Rusland.

 

Flere europæiske ledere er villige til at støtte, at Ukraine hurtigt bliver medlem af Nato.

 

Men Ukraine bliver ikke medlem af Nato som en del af en aktuel fredsplan. Det sagde USA’s forsvarsminister Peter Hegseth på mødet for Natos forsvarsministre i Bruxelles tidligere på ugen.

 

USA har dog ikke helt lukket døren for et medlemskab på et senere tidspunkt.

 

Peter Hegseth sagde også, at freden skal sikres af fredsbevarende styrker bestående af europæiske og ikke-europæiske tropper. Amerikanske sodater ville ikke deltage, sagde Hegseth.

 

Men Vance sagde fredag noget andet i München. Han sagde ifølge flere medier, at han ikke udelukkede, at amerikanske soldater deltager i en fredsbevarende styrke.

 

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen siger til BBC, at han mener, at der skal oprettes en stor fælleseuropæisk styrke på omkring 100.000 soldater.

 

USA er vores tætteste allierede

De tre regeringspartier er enige om, at USA fortsat er Danmarks tætteste allerede.

 

“Jeg er enig i, at Europa skal tage større ansvar for vores egen sikkerhed. Men det er altså ikke med afsæt i, at jeg ikke mener, at man kan regne med amerikanerne”, siger Lars Løkke Rasmussen. (Politiken)

 

Mette Frederiksen står også fast på, at USA stadig er “Danmarks tætteste allierede”.

 

“Det har de været siden Anden Verdenskrig, og der skal meget til at ændre det”, sagde Mette Frederiksen til pressen under mødet i München.

 

Sikkerhedskonferencen fortsætter i dag, hvor fokus for fuld kraft vil være på bekæmpelsen af Putin og støtten til Ukraines suverænitet.

 

Indlægget fra Vance får næppe lov til at afspore den debat.

https://nyheder.tv2.dk/video/2025-02-14-mette-frederiksen-vil-fortsat-stoette-ukraine-6368831877112





Source link