Den Korte Avis | Grækenland siger stop: Bådflygtninge vil blive interneret og sendt retur uden asylbehandling – Amnesty raser og vil have EU på banen

Den Korte Avis | Grækenland siger stop: Bådflygtninge vil blive interneret og sendt retur uden asylbehandling – Amnesty raser og vil have EU på banen


Nok er nok, lyder det nu fra Athen.

 

Det græske parlament vedtog fredag med stemmerne 177 mod 74 vedtog at suspendere al asylbehandling af migranter, der lander fra Nordafrika.

 

Migranter fra Nordafrika vil ved ankomsten til Grækenland blive arrestere og interneret bag hegn og pigtråd og derpå sendt retur til Libyen.

 

Suspensionen af asylbehandlingen vil foreløbig vare i tre måneder og skyldes, at bådflygtninge i øjeblikket vælter ind i Grækenland.

 

Siden 1. januar og til og med 6. juli er ikke færre end 18.662 bådflygtninge ifølge FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, landet i Grækenland.

 

Især er øerne Kreta og Gavdos hårdt ramt.

 

”Klar besked. Bliv, hvor I er. Vi vil ikke have jer”

I forbindelse med behandlingen i det græske parlamament, skar den græske immigrationsminister Thanos Plevris på sin X-profil ud i pap, hvad det drejer sig om:

 

”Klar besked. Bliv, hvor I er. Vi vil ikke have jer,” lød budskabet ifølge BBC fra Plevris.

 

Heller ikke den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, lagde skjul på, hvad det går ud på:

 

”Den græske regering sender et budskab om, at adgangen til Grækenland er lukket, sagde Mitsotakis ifølge Reuters og fortsatte:

 

”Et budskab til alle menneskehandlere og alle deres potentielle kunder om, at de penge, de bruger, kan være helt spildt, fordi det vil være svært at nå Grækenland ad søvejen.”

 

Blev nægtet adgang til Libyen

Annonceringen af lovforslaget kom efter, at ministre fra Grækenland, Italien og Malta samt EU’s migrantkommissær den 9. juli var blevet nægtet indrejse i Libyen.

 

Delegationen var ankommet for at drøfte den stigende afgang af migranter fra Libyen og blev afvist af den selvbestaltede Regering for National Stabilitet (GNU) med den begrundelse, at delegationen krænkede libysk suverænitet.

 

Det var den FN-anerkendte Regering for National Enhed (LBU) delegationen var kommet for at forhandle med, men nåede altså ikke så langt.

 

Efter at NATO i 2011 blandede sig i den libyske borgerkrig og bombede diktatoren Muammar Gadaffi væk fra magten, er forholdene i landet kaotiske med en FN-anerkendt regering, der ikke har magt til at udøve myndighed.

 

Amnesty International raser: EU skal gribe ind

Som forventeligt er det græske skridt blevet mødt med fordømmelser af såkaldt humanitære organisationer.

 

”Disse skammelige forslag krænker åbenlyst international lov, vil ikke gøre noget for at forbedre forholdene for flygtninge og migranter, der allerede er på Kreta og Gavdos,” skriver således Amnesty International i en pressemeddelelse og fortsætter:

 

”De vil kun straffe mennesker, der søger beskyttelse. At nægte retten til at søge asyl baseret på, hvordan nogen ankommer, er diskriminerende og krænker kerneprincipperne for flygtningebeskyttelse.”

 

Er i strid med EU-retten

Amnesty mener blandt mener blandt andet, at det græske skridt er i strid med EU-retten og international lovgivning og kræver, at EU-kommissionen griber ind, og:

 

”hurtigst muligt kræve en tilbageførsel af foranstaltningerne og udløse overtrædelsesprocedurer, hvis det er nødvendigt.”

 

Heller ikke hos FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, vækker det græske initiativ udelt begejstring.

 

UNHCR: En grundlæggende menneskeret at søge asyl

Dagen før afstemningen i det græske parlament skrev UNHCR i en pressemeddelelse blandt andet, at:

 

”UNHCR udtrykker alvorlig bekymring over den lovændring, der er fremlagt til afstemning i det græske parlament, som suspenderer indgivelsen af asylansøgninger fra dem, der ankommer med båd fra Nordafrika i tre måneder, og sørger for deres tilbagevenden uden registrering af deres asylansøgninger,” lyder det fra UNHCR, som fortsætter:

 

”Retten til at søge asyl er en grundlæggende menneskeret, der er forankret i international, europæisk og national ret, og gælder for alle, uanset hvordan eller hvor de ankommer til et land. Selv i tider med migrationspres skal staterne sikre, at personer, der søger asyl, har adgang til asylprocedurer.”

 

Men for den græske regering handler sagen også om andet og mere end blot asyprocedurer.

 

”Grækenland skal ikke være en åben port til Europa”

I sit ugentlige weekendindlæg på de sociale medier fastslog Premierminister Kyriakos Mitsotakis ifølge den græske avis Ekathimerini, at regeringen ikke vil tillade, at Grækenland bliver en ubevogtet port til Europa.

 

“Migration er ikke en midlertidig krise. Det er en realitet, der ændrer form, intensiverer eller trækker sig tilbage, men aldrig forsvinder,” skrev Mitsotakis og fortsatte

 

”Nådesløse smuglere ændrer taktik og ruter, og flytter deres operationer, hvor end de finder en åbning, og denne gang er den åbning Libyen.”

 

Den græske premierminister understregede i den forbindelse, at:

 

”Vores budskab er klart: Grækenland vil ikke tillade, at der etableres en ny ulovlig indrejserute ind i landet og ind i Europa.”

 

Vil der blive sået hårdt ned på Grækenland, eller …

Nu bliver det herefter interessant at se, hvordan EU-kommissionen og EU’s øvrige medlemslande vil reagere på det utraditionelle græske initiativ.

 

Især vil et land som Italien, der i år frem til 1. juli har modtaget ikke færre end 30.946 bådflygtninge, formentlig følge udviklingen meget nøje.

 

For et land som eksempelvis Tyskland, der virker som en magnet for migranter, vil en lukning af sluserne fra Grækenland og Italien betyde en stor lettelse.

 

Så der er pludselig mange bolde i spil.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.reuters.com/world/africa/greece-suspends-asylum-applications-migrants-north-africa-2025-07-09/

 

https://www.bbc.com/news/articles/cx2nx0ey7wyo

 

https://data.unhcr.org/en/situations/europe-sea-arrivals/location/24489

 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2025/07/greece-new-asylum-and-return-proposals-flagrantly-breach-international-law-and-puni

 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2025/07/greece-new-asylum-and-return-proposals-flagrantly-breach-international-law-and-puni

 

https://www.ekathimerini.com/politics/1275241/greece-will-not-become-an-unguarded-gateway-into-europe-says-mitsotakis-amid-





Source link