Den Korte Avis | Fire personer anholdt for hvidvask for over hundrede millioner kroner – pengene er sendt til udlandet via indvandrer-netværket Hawala

Den Korte Avis | Fire personer anholdt for hvidvask for over hundrede millioner kroner – pengene er sendt til udlandet via indvandrer-netværket Hawala


Fire personer blev i går onsdag anholdt på forskellige adresser i Nordsjællands politikreds og sigtet for hvidvask for over 100 millioner kroner.

 

Derudover har NSK i forbindelse med aktionen ransaget flere adresser med tilknytning til de anholdte.

 

Der er tale om tre mænd og en kvinde, som er i alderen fra 22 til 49 år.

 

I forbindelse med samme sag blev den 45-årige Rabib Karbib den 9. maj sidste år dømt fire og et halvt års fængsel for hvidvask af 217 millioner kroner.

 

De fire personer er sigtet for grov hvidvask ved at være en del af et hvidvask-setup, hvor der på baggrund af falske fakturaer er blevet indbetalt mindst 104 millioner kroner til fakturafabrikkernes bankkonti.

 

Pengene sendt til udlandet via indvandrernes Hawala-system

Det er NSK’s opfattelse, at pengene herefter er blevet overført til konti i udlandet som tredjepartsbetalinger via hawala-netværk eller lignende til virksomheder og privatpersoner.

 

Det er endvidere NSK’s opfattelse, at de anholdte er en del af et organiseret hvidvasknetværk, hvor flere af personerne har haft en faciliterende og administrerende rolle i netværket.

 

Rabib Karnib dømt for hvidvask for over 200 millioner kroner

Sagen er forbundet til en større hvidvasksag, der blev  efterforsket af Nordjyllands Politi.

 

I denne sag blev den 45-årig Rabib Karnib fra Nørresundby den 9. maj 2023 blev dømt for hvidvask af over 217 millioner kroner.

 

På baggrund af en kuratoranmeldelse og et grundigt efterforskningsmateriale fra Nordjyllands Politi har vi efterforsket flere personer, som vi mener har spillet en central rolle som bagmænd i et organiseret hvidvasknetværk,” siger politikommissær i NSK, Niels Kristoffersen, og fortsætter:

 

”Det er vores opfattelse, at de gennem et omfattende og udspekuleret hvidvask-setup har hvidvasket kriminelt udbytte for over 100 millioner kroner. Jeg er derfor tilfreds med, at vi med dagens aktion har slået ned på centrale personer i netværket, der begår samfundsundergravende kriminalitet”.

 

Har beslaglagt omkring 800.000 kroner

Efterforskningen af netværket er iværksat på grundlag af et godt og velfungerende myndighedssamarbejde og forarbejde mellem NSK, Nordjyllands Politi og Skattestyrelsen.

 

I forbindelse med ransagningen har NSK beslaglagt omkring 800.000 kroner i kontanter og en pengetæller.

 

To af de anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Lyngby onsdag kl. 16.00 med begæring om varetægtsfængsling.

 

Her blev de varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Den ene in absentia, da han opholdt sig i udlandet.

 

Kvinden fik en straksdom på to og et halvt år, oplyser NSK til Den Korte Avis.

 

Hawala – indvandrernes underjordiske banksystem

Hawala betyder ”overførsel”, og er et betalingsnetværk, der bedst kan betegnes som et underjordisk banksystem.

 

Netværket er især udbredt i Mellemøsten, Afrika og Asien og benyttes i dag i stor stil af migranter fra Mellemøsten og Afrika som et uofficielt system til at overføre penge fra Vesten.

 

Som nævnt kan det sammenlignes med en bank, men der er intet hovedkontor, ingen filialer og dermed ingen spor af de milliarder af kroner, der strømmer gennem netværket.

 

Systemet er baseret på tillid, hvor kontanter via Hawala-agenter overføres fra en part til en anden uden om det etablerede system og uden nogen form for kontrol eller regulering.

 

Kontanterne kan ikke spores. Derfor er der ingen myndighedskontrol, og en stor del af pengene i kredsløbet viser sig at komme fra økonomisk og organiseret kriminalitet.

 

I flere lande er det ligeledes blevet afsløret, at Hawala-overførsler er blevet brugt til finansiering af terror.

 

Der hvidvaskes for 68 milliarder kroner i Danmark

I Danmark hvidvaskes der for op mod 68 milliarder kroner om året – og mange af pengene går gennem det ulovlige hawala-netværk.

 

Det skønner DR 1 i dokumentaren ”Pengejægerne”, hvor TV-stationen dokumenterer en række tilfælde af hvidvask for et samlet beløb på over 500 millioner kroner.

 

DR 1 har gennem aktindsigt i blandt andet retssager fået indsigt i overførsler til udlandet fra 24 forskellige fakturafabrikker.

 

Aktindsigterne viser, at der gennem fakturafabrikkerne er lavet knap 3.800 overførsler ud af Danmark for i alt 687 millioner kroner.

 

I flere af retssagerne er det desuden kommet frem, at det netop er hawala-netværket, der har stået bag overførslerne til udlandet.

 

Danskerne betaler gildet

Så ikke nok med, at indvandringen fra Mellemøsten og Afrika samt Asien koster er en økonomisk belastning for samfundet – den suger også via svindel store milliardbeløb ud af landet.

 

Og danskerne betaler gildet.

Kilder til denne artikel:

https://politi.dk/national-enhed-for-saerlig-kriminalitet/nyhedsliste/nsk-anholder-fire-personer-for-hvidvask-af-over-100-mio-kr/2024/06/

 

https://www.licitationen.dk/article/view/1029141/hvidvaskede_for_over_200_millioner_her_er_straffen

 

https://www.dr.dk/nyheder/penge/afsloeret-ulovligt-pengenetvaerk-er-udbredt-i-danmark

 

Her kan du se dr-1 dokumentaren ”Pengejægerne”:

https://www.dr.dk/drtv/serie/pengejaegerne_172881

Source link