En 19-årig mand er onsdag ved Retten i Viborg idømt tre års ubetinget fængsel for sin rolle i en sag blandt andet om bedrageri, databedrageri og forsøg på bedrageri.
Den 19-årige er dømt for at lokke hævekort og koder samt i nogle tilfælde kontanter fra omkring 40 forurettede under påskud af at ville afværge misbrug.
I alt lykkedes det den 19-årige at bedrage sig til et samlet beløb på omkring 700.000 kroner.
“Jeg er tilfreds med at retten har udmålt en streng straf i sagen og set med samme alvor på den her type kriminalitet, som politiet og anklagemyndigheden gør,” siger anklager ved anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi, Emil Nyborg og fortsætter:
”Bedragerierne er bevidst rettet mod ældre medborgere og er med til at svække tilliden til banker og pengeinstitutter.”
I samarbejde med to andre
Bedragerierne foregik i samarbejde med to andre personer, heraf er den ene allerede idømt et år og tre måneders fængsel ved et retssag i december 2024 for sin rolle.
En tredje formodet medgerningsmand er sigtet i en sag for sig.
Bedragerierne er foregået i et stort geografisk område i Jylland.
Gerningsmændene har bedraget eller forsøgt at bedrage ofre i Kjellerup, Silkeborg, Ringkøbing, Skals, Ry, Aars, Hammel, Hedensted, Tilst, Brande, Skanderborg, Grindsted, Hadsten, Grønbjerg, Skagen, Horsens, Juelsminde, Aulum, Farsø, Løgstør, Nykøbing, Nibe, og Brædstrup.
Ud over bedrageriforholdene blev den 19-årige blandt andet desuden dømt for et røveriforhold, en række overtrædelser af færdselsloven og lov om euforiserende stoffer.
Politiet: Hjælp med at sprede de forebyggende råd
Dommen er en af flere i lignende sager, hvor falske bankbude går målrettet efter udsatte borgere og lykkes med at franarre deres ofre mange tusinde kroner.
“Hurtig og målrettet efterforskning er afgørende i den her type sager. Når der løbende falder domme, og når vi har flere sager på vej mod domstolene, så er det også fordi, vi efterforskningsmæssigt har et fokus på området og har godt fat.”, siger politikommissær Susanne Kiel Nielsen, der leder i afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Midt- og Vestjyllands Politi.
Politikommissæren peger fortsat på behovet for at sprede de forebyggende råd.
“Det er stadigvæk afgørende vigtigt, at vi hjælper hinanden med at få spredt det helt grundlæggende budskab, at man aldrig skal udlevere sine kort og koder til andre”, siger Susanne Kiel Nielsen.
Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer pårørende til at hjælpe seniorer i familie og netværk med at få udeladt telefonnummer, navn og adresse fra de åbne telefonlister.
Man kan bede sit telefonselskab om at få udeladt information, som vil fjerne navn, nummer og adresse fra de åbne lister.
Hos de fleste selskaber kan kunderne selv få udeladt nummer online eller ved at ringe direkte til telefonselskabet.