Den Korte Avis | Efter tre nye ministerier: Rokade i regeringen slår alle rekorder med hele 25 ministerposter– et uklart og rodet billede

Den Korte Avis | Efter tre nye ministerier: Rokade i regeringen slår alle rekorder med hele 25 ministerposter– et uklart og rodet billede


En overborgmester og en tidligere spindoktor kan nu besmykke sig med en ministertitel i en regering, der i størrelse nu har danmarksrekord med ikke færre end 25 ministre.

 

Det er sket, efter at den går blev den udvidet med tre nye ministerier, og i dag er der sat navne på.

 

I går holdt Mette Frederiksen, Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen et pressemødet som flere har kaldt ”rodet”. Her meddelte de, at regeringen bliver udvidet med tre nye ministerier, og i dag er der sat navne på.

 

Det er billedet ikke blevet mindre rodet af.

 

Tidligere skatteminister Jeppe Bruus (S) overtager det nyoprettede Ministerium for Grøn Trepart. Det lyder til, at han allerede savner sit skatteministerium

 

Han bliver afløst som skatteminister af folketingsmedlem Rasmus Stoklund (S). Dermed slipper regeringen for en besværlig røst i udlændingedebatten, hvor Stoklund er en af Socialdemokratiets mest konsekvente strammere, der netop har udgivet en bog med kritik af Menneskerettighedsdomstolen.

 

Det nyoprettede Europaministerium får tidligere digitaliseringsminister og minister for ligestilling Marie Bjerre (M) som minister.

 

Hun bliver afløst af Lars Løkke Rasmussens spindoktor, Caroline Stage Olsen, som udnævnes til digitaliseringsminister. Marie Bjerre var ved at få et godt greb om området, men ingen ved hvad den nye minister kan.

 

Ligerstillingsområdet bliver udskilt og overføres til Miljøministeriet, hvor Magnus Heunicke (S) således fremover bliver miljøminister og minister for ligestilling. Ligestillingsministeriet er i den grad blevet en vandrepokal, og tiden er nok til at nedlægge det. Men nu blev set så flyttet igen-igen.

 

Folketingsmedlem Torsten Shack Pedersen (V) bliver minister for nyoprettede Ministerium for Samfundssikkerhed. Det er en bundsolid politiker med stor viden om området. Beredskabet har tidligere levet en skyggetilværelse uden den store bevågenhed i Finansministeriet. Det må man håbe nu ændre sig.

 

Rosenkrantz Theil ryger i svinget

Udover ændringer og rokader som følge af oprettelsen af de tre nye ministerier, sker der også ændringer i et par af de andre ministerier.

 

Overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) udnævnes til social- og boligminister, og det betyder, at Pernille Rosenkrantz Theil (S) helt forlader regeringen.

 

Derudover ændres betegnelsen for Social-, Bolig- og Ældreministerie til Social- og Boligministeriet.

 

I stedet oprettes der et selvstændigt Ældreministerium, hvor Mette Kierkegaard (M) forsætter som minister. Dermed fortsætter regeringen ud af det fejlagtige spor, hvor man gør alder til en diagnose.

 

Mette Kierkegaard havde også denne funktion, da ministeriet var slået sammen med Social- og Boligministeriet.

 

Dan Jørgensens ministerium splittes op

I lighed med Rosenkrantz Theil forlader også nu tidligere minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), regeringen for at blive EU-Kommissær.

 

Hans tidligere ministerium bliver delt op og overgår til henholdsvis klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

 

Samtidig bliver store dele af funktionerne i Lars Aagaards ministerium overflyttet til Ministeriet for Grøn Trepart.

 

Lugter lidt af kammerateri

Udnævnelsen af Københavns overborgmester, Sophie Hæstrup Andersen (S), til social- og boligminister kan umiddelbart virke underlig.

 

Forklaringen er sandsynligvis, at Mette Frederiksen ville redde sin upopulære partikammerat fra et nederlag for både hende og Socialdemokratiet ved kommunevalget næste år.

 

Et valg, som hun efter alle solemærker at dømme står til at tabe.

 

Nu har Pernille Rosenkrantz Theil så til gengæld meldt ud, at hun stiller op som overborgmesterkandidat i København.

Det er næppe noget hun gør frivilligt. Hun er nu uden for regeringen og skal nu i gang med en valgkamp, så hun overhovedet bliver valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation.

 

En stilling, der måske nok er større prestige og magt i end blot at være socialminister i en flerpartiregering.

 

Læg så dertil, at Pernille Rosenkrantz Theil ligger højt i de popularitetsmålinger, medierne med jævne mellemrum laver, medens Sophie Hæstrup efter alle solemærker at dømme som nævnt står til at tabe valget.

 

Sådan kan en regeringsrokade måske være   medvirkende til, at Socialdemokratiet også til næste år efter kommunevalget til november kan besætte pladsen som overborgmester i landets hovedstad.

 

Hvis alt vel at mærke går efter den plan, der sandsynligvis er lagt.





Source link