Den Korte Avis | De elsker hinanden, mødes og skilles – seværdig film, selv om koreansk instruktør underlægger sig woke og gør mænd til nogle skvat

Den Korte Avis | De elsker hinanden, mødes og skilles – seværdig film, selv om koreansk instruktør underlægger sig woke og gør mænd til nogle skvat


*** ½    3½ stjerne ud af seks 

 

Celine Song (født Song Ha-yeong 1988) er koreansk-canadisk dramatiker og manuskriptforfatter. Hun er bosat i USA og debuterer nu som instruktør på sin første spillefilm med PAST LIVES. Den er delvist baseret på egne erfaringer og nomineret som  Best Picture og  Best Original Screenplay på  96th Academy Awards

 

Handling
Nora (Greta Lee – som den voksne Nora) og Hae Sung (Teo Yoo – som den voksne Hae Sung) går i klasse sammen og er tæt forbundet. At de konkurrerer på karakterer, forhindrer dem ikke i at nyde hinandens selskab i et nært venskab.  

 

Noras far, der er filminstruktør, og forfatter(?)mor beslutter sig for at emigrere fra Sydkorea til Canada. Mulighederne for at realisere deres ambitioner og drømme forekommer at være bedre her.

 

Så Nora og Hae Sung må skilles, men glemmer ikke hinanden. De får 12 år senere kontakt igen via nettet, der efterfølgende giver anledning til regelmæssige samtaler over Skype. Et fysisk møde bliver det dog aldrig til. 

 

Det sker først efter yderligere 12 år. I mellemtiden er Nora blevet gift med forfatteren Arthur (John Magaro), som hun i egenskab af selv at være forfatter tilfældigt er stødt på i forbindelse med et fælles skriveophold. Parret har bosat sig i NewYork. 

 

Også Hae Sung har været i et fast forhold. Med en landsmand. Da hans sociale status imidlertid er lavere end kærestens familie, er det grundet koreansk tradition endnu ikke blevet til ægteskab.  

 

24 år efter migrationen mødes Nora og Hae Sung så endelig igen i NewYork på Hae Sungs initiativ. Han har aldrig kunnet glemme sin barndoms kærlighed. 

 

Den uge, de tilbringer sammen, kalder på mange overvejelser over de valg, de har truffet i deres tilværelse – og hvordan skæbne og tilfældigheder har bidraget til at forme deres livsbaner.  

 

Vurdering
Den fortælletekniske cirkelkomposition med flashbacks fungerer meget fint, og det samme gør det vederkvægende langsomme tempo i forhold til kameraføring og klipning.
De tre hovedpersoner, Nora, ægtemanden Arthur og Hae Sung, kalder alle på interesse, fordi de er langt mere nuancerede og facetterede end de tæt-på-tegneseriefigurer, Hollywood-film nuomdage spiser publikum af med. 

 

Også tematikken – menneskelig og kulturel splittelse – er eviggyldig og dermed relevant.   

 

Så ”Past Lives” er bestemt en seværdig film, omend manus postulerer mere end troværdigheden kan bære. Fx at det er den cirka 12-årige ambitiøse Noras ønske om selvrealisering, der er primær årsag til udvandring. Fx at Nora beslutter sig for at afskære forbindelsen til Hae Sung, efter de i første omgang igen har fået kontakt.  

 

Anmelderne har været helt oppe at ringe (7.9 på International Movie Data Base – det er en meget høj scoring), og her står jeg af. Først og fremmest fordi selv en instruktør af koreansk oprindelse åbenbart er nødt til at underlægge sig woke-ideologien.

 

Således er det Nora, der gennemgående er den stærke, handlekraftige og beslutningsdygtige aktør, mens de to mænd i ’trekanten’ i en række scener fremtræder som åh-så-følsomme og vage og vege. Godt nok finder mødet i NewYork sted på Hae Sungs initiativ, men fra første sekund fremtræder han i konfrontationen afventende, passiv og svag.   

 

Som altid: Tag ikke mine ord for det. Hvem ved? Måske rammer Celine Song plet? Måske ER det bare lykkedes ligestillings-terroristerne at trække tænderne ud på mænds maskulinitet og dét på globalt plan, så de to mandlige hovedpersoner rent faktisk ER repræsentative for hankønnet?  

 

Måtte jeg tage fejl. I min optik lægger begge de herrer i hvert fald billet ind på skvat-rollen.

_____________________________________________________________

Længde: 105 minutter  

  • Medvirkende: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro m.fl. 
  • Instruktør: Celine Song
  • Manus: Celine Song 
  • Premieredato: 21. marts 2024

(81) PAST LIVES trailer – biografpremiere 21. marts – YouTube

Source link