Generaldirektør for FN’s atomagentur (IAEA) Rafael Grossi undrer sig over det danske forbud mod atomkraft især nu, hvor der er behov for mere ren energi både til at redde klimaet, men også til nye teknologier som kunstig intelligens (AI), et større forsvar o.a. Ingen civilisation uden energi.
IEA (International Energy Agency) har i en rapport slået fast, at atomkraft er nødvendig for at nå det globale klimamål. FN’s klimapanel IPCC mener det samme, så tiden er inde til at diskutere atomkraftens rolle i Danmark, hvor man i dag er mere positiv overfor denne rene stabile energi både i befolkningen men også på Christiansborg, hvor socialdemokraterne nu vil undersøge atomkrafts potentiale. LA var det første parti, så kom DF, M, C, V og nu det største parti S, som dog først vil bruge et år på at undersøge evt. brug af små modulære reaktorer (SMR), og er bekymret over uran fra Rusland og så affaldet. Man nævner ikke det mindre farlige brændstof thorium, der findes i Norge og Grønland eller Copenhagen Atomics, hvis wasteburner reaktor kan genbruge affald.
Atomkraft står i dag for 24% af EU’s elproduktion, mens kul og gas står for ca. 29%. Behov for sikkerhed og prisen pr. kilowatt-time kan være afgørende for atomkraftens fremtid. Investeringer i SMR-teknologien vokser, og et standardiseret design og produktion på samlebånd kan få prisen ned. Dansk vind- og solindustri er stolte af, at ca. 63% af dansk el kommer fra vind og sol, men el er kun ca. 20% af al vor energi, så 63% svarer til ca. 16%. Desuden består over halvdelen af den såkaldte grønne energi af biomasse fra importeret træ o.a. til backup. Vi er med til at rydde verdens skove!
Energiminister Lars Aagaard mener, at der bør laves en undersøgelse ang. atomkrafts muligheder i Danmark, og en sådan vil tage et år. Der er ikke behov for flere undersøgelser om atomkraft, der er belyst og afprøvet siden 1940. Hvis man fx nedsætter en komite, der består af kendte modstandere af atomkraft, som i medierne ofte optræder som eksperter, vil de på forhånd være imod. Vi skal i gang via de danske iværksættere Saltfoss Energy, der bruger uran som brændstof, og Copenhagen Atomics, der anvender thorium. Thorium findes overalt i verden til mange tusinde års globalt energiforbrug. Det har høj energitæthed og producerer langt mindre langvarigt affald end uran.
Kina har produceret den første SMR atomreaktor til at levere el, og man bruger thorium som brændstof. Kina har thorium til ca. 60.000 års energiforbrug. Man er desuden ved at udvikle en minireaktor til store containerskibe, hvilket ville være en opfølgning af atomreaktorer i undervandsbåde, som allerede var i gang i USA i 1950-erne. Amerikanske USS Nautilus blev historiens første atomdrevne ubåd søsat i 1954, som bl.a. sejlede under Nordpolen. SMR reaktorer kan ikke eksplodere eller nedsmelte og er mere sikre og mindre farlige og giftige end fx metanol.
Kinas nye mini-atomreaktor (SMR) minder om Copenhagen Atomics wasteburner reaktor, der kan blive en game changer på verdensplan. At vente på en undersøgelse af et års varighed, vil udsætte det danske projekt og mindske konkurrencen med Kina. Allerede i næste uge kunne man fjerne folketingsbeslutningen fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark, og staten kunne fremskynde processen ved at investere nogle af de milliarder, man vil give i statsstøtte til havvind.
I Norge udtalte den norske finansminister Jens Stoltenberg, at vindindustrien aldrig vil kunne indfri det lovede resultat. Det er et fata morgana og spild af penge. Der sker store skader på natur og samfund uden at give forsyningssikkerhed. Havvind er dyr og meningsløst. Havdybden ved Norge er dybere end ved danske kyster, og man har vandkraft, men vil nu supplere med atomkraft.
Den danske digter Adam Oehlenschläger (1779-1850) skrev Der er et yndigt land! – men den grønne omstilling har omdannet Danmark fra at være et yndigt land til et miljø med ødelagt natur. Politikere har besluttet udviklingen, men befolkningen har valgt dem! Verdens ledere har medvirket til katastrofale klimaændringer ved at fortsætte med fossile brændstoffer, der ved forurening har været skyld i mange menneskers død (årligt ca. 4000 i Danmark). Vi ønsker det yndige land tilbage!
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com