16-årige Amal med somalisk baggrund blev i et år og fire måneder holdt som fange i to genopdragelseslejre i Somalia.
Her blev hun dagligt udsat for islamisk indoktrinering og frihedsberøvelse for slet ikke at tale om vold og nedværdigende behandling, inden det til sidst lykkedes hende at flygte.
Nu har hun med hjælp fra Advokatsamfundet og tænketanken Justicia sagsøgt Aarhus Kommune og Udenrigsmisteriet for et samlet beløb på 400.000 kroner.
”De to myndigheder levede ikke op til deres forpligtelse til at hjælpe,” skriver Advokatsamfundet i en pressemeddelelse.
Kommunen ignorerede gentagne advarsler
I Aarhus Kommune var man ifølge Advokatrådet ikke uvidende om, at Amals situation var kritisk.
Men trods flere advarsler, underretninger og opfordringer om hjælp fra Amal foretog man sig intet for at hjælpe.
Så i sommeren 2018 var der af samme grund intet til hinder for, at de kunne tage Amal med på en ferierejse til Somalia.
Flugt og et nølende Udenrigsministerium
Efter familiens ankomst til Somalia fik Amal sine værste anelser bekræftet, og den frygt, hun havde givet udtryk for over for Aarhus Kommune, blev til virkelighed.
En virkelighed med 16 måneders indespærring og daglig islamisk indoktrinering suppleret med vold og ydmygende og nedværdigende behandling.
Første del af mareridtet sluttede i november 2019, hvor det lykkedes Amal sammen med nogle andre piger at flygte fra den genopdragelsesanstalt, hvor de blev holdt fanget.
Flugten gik til Somalias hovedstad Mogadishu, hvor hun gemte sig og forsøgte at få hjælp fra Udenrigsministeriet.
Ifølge Amal vidste Udenrigsministeriet den 11. november, at hun holdt sig skjult i Mogadishu, men først den 19. januar 2020 kontaktede den danske ambassadør i Kenyas hovedstad Nairobi de somaliske myndigheder.
Dagen efter dukkede ambassadøren fra Nairobi op i Mogadishu og fulgte Amal til flyet, efter at hun i to måneder med Udenrigsministeriet viden havde holdt sig skjult i Mogadishu og ventet på hjælp.
Principiel sag om myndighedernes ansvar
Det første retsmøde i erstatningssagen mod Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet blev afholdt tirsdag den 6. maj.
Sagen indgår i Advokatsamfundets og Justitias retssagsprojekt, og de to organisationer har fået støtte ved Dreyers Fond til at dække omkostningerne i forbindelse med sagen sammen med Borgerretsfonden.
Både Advokatsamfundet og Justitia mener, at sagen er principiel for at fastslå myndighedernes forpligtelse til at tage vare om retssikkerheden for borgere i en udsat situation.
Har et ansvar for at beskytte mod genopdragelseslejre
Hos Justicia lægger direktør Birgitte Arent Eiriksson således ikke skjul på formålet med sagsanlægget mod Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet:
”Ved at tage denne sag til domstolene håber vi at kunne give Amal rettens ord for, at kommunen og ministeriet har et ansvar for at beskytte og hjælpe børn, der er eller er ved at blive sendt til genopdragelseslejr i udlandet med de fysiske og psykiske overgreb, som det medfører.”
Eller som Amals advokat og tidligere direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, udtrykker det:
”Vi mener, at Aarhus Kommune har et ansvar, fordi de ignorerede konkrete advarsler fra Amal om, at hendes forældre ville sende hende i en genopdragelseslejr, og Udenrigsministeriet har et ansvar, fordi de ikke reagerede effektivt og iværksatte de tiltag, man kan forvente, da hun flygtede fra lejren og bad om hjælp til at komme hjem.
Se fakta om stævningen her:
Fakta o stævningen
I sagen rejses et krav om godtgørelse på i alt 400.000 kr. under henvisning til tre påstande:
1) At Aarhus Kommune ikke gjorde nok for at forebygge, at Amal blev sendt i genopdragelseslejr
Aarhus Kommune vidste i perioden juli 2017 til juli 2018, at der var risiko for, at Amal ville ende i muslimsk genopdragelseslejr i Somalia, hvor kun kunne blive udsat for grove overgreb.
Offentlige myndigheder har efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) dels en pligt til at iværksætte en undersøgelse af sager, hvor der er en rimeligt begrundet mistanke om, at en borger behandles eller risikerer at blive behandlet i strid med bl.a. EMRK artikel 3 (det processuelle krav), dels en pligt til at tage rimelige skridt til at beskytte en borger med behandling i strid med bl.a. EMRK artikel 3 (det materielle krav).
Aarhus Kommune har tilsidesat sin positive pligt til at forebygge risikoen for, at Amal – som det skete i juli 2018 – blev sendt i muslimsk genopdragelseslejr i Somalia.
For dette skal Aarhus Kommune betale 300.000 kr.
2) At Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet ikke gjorde nok for effektivt at undersøge, om Amal ufrivilligt var anbragt i en genopdragelseslejr
Hverken Aarhus Kommune eller Udenrigsministeriet gjorde nok for at undersøge mistanken om, at Amal var anbragt i en muslimsk genopdragelseslejr i Somalia. Det til trods for at det i perioden fra august 2018 / februar 2019 frem til november 2019 stod henholdsvis kommunen og ministeriet klart, at Amal kunne være sendt i genopdragelseslejr.
Når der foreligger en rimeligt begrundet mistanke om mishandling eller andre forhold omfattet af bl.a. EMRK artikel 3, er offentlige myndigheder forpligtede til at iværksætte en undersøgelse. Denne undersøgelse skal være tilstrækkelig til at afdække, om der skal iværksættes foranstaltninger til at beskytte den pågældende borger. Hverken Aarhus Kommune eller Udenrigsministeriet tog skridt til effektive og rimelige undersøgelser af mistanken om, at Amal var ufrivilligt anbragt i en muslimsk genopdragelseslejr i Somalia.
For dette skal Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet tilsammen betale 50.000 kr.
3) Udenrigsministeriet gjorde ikke nok for at bistå Amal med at komme i sikkerhed og vende hurtigt hjem til Danmark
Udenrigsministeriet vidste, at Amal opholdt sig i skjul i Mogadishu og fortsat var i risiko for at blive identificeret og returneret til genopdragelseslejren. Alligevel blev der ikke iværksat effektive skridt til at få Amal i sikkerhed.
Udenrigsministeriet blev således i februar 2019 orienteret om Amals sag og blev den 9. november 2019 kontaktet af Amal. Men Udenrigsministeriet tog først den 19. januar 2020 effektive skridt til at bistå hendes hjemrejse ved at rette henvendelse til de somaliske myndigheder. Dagen efter kunne ambassaden bestille hjemrejsebilletter til Amal, hvorefter ambassadøren den 21. januar 2020 kunne rejste til Somalia og derfra ledsagede Amal ud af Somalia.
Ifølge EMRK skal stater i sager, hvor der foreligger ekstraordinære omstændigheder vedrørende statsborgerens ophold i udlandet, sikre en effektiv beskyttelse og undgå vilkårlighed i sagsbehandlingen.
Dette har Udenrigsministeriet ikke levet op til.
For dette skal Udenrigsministeriet betale 50.000 kr.
Amal rejste i december 2022 sit krav om godtgørelse over for Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet.
De har begge har afvist kravet, så nu er det som nævnt op til retten at afgøre, om deres passivitet er ansvarspådragende.
Amal bor i dag i Danmark, hvor hun studerer på en videregående uddannelse.
Hun har ikke ønsket at politianmelde sine forældre, og politiet har på sin side ikke taget skridt til at indlede en straffesag mod dem.
Kilde til denne artikel: