NATO-landene har netop besluttet at øge forsvarsudgifterne til 5 pct. af bnp. Eftersom de danske militærudgifter ikke kan finansieres ved at indskrænke aktiviteten i den private sektor, er svaret indlysende. Danskerne kan se frem til offentlige nedskæringer, skriver Carl-Johan Dalgaard, professor, Københavns Universitet, formand, De Økonomiske Råd, i Børsen.
”Trump vil på længere sigt have løftet de danske militærudgifter med ca. 4 pct. af bnp. der er tale om ‘nye penge’, siden han tiltrådte som præsident første gang i 2017. Målet betyder, at økonomisk aktivitet svarende til omkring 4 pct. af bnp skal fortrænges fra andre formål sammenlignet med situationen, før Trump tiltrådte første gang. Spørgsmålet er nu: Hvad bliver fortrængt?
Ét scenarie er, at den offentlige sektors størrelse i forhold til bnp ikke tillades at stige som følge af oprustningen. I så fald vil tilpasningen alene skulle finde sted inden for den offentlige sektor. Det vil ikke være en politisk smal sag. Et andet scenarie er, man indskrænker privat økonomisk aktivitet, der svarer til, at man lukker landbruget, skovbrug og fiskeri – ganget med to.
Et løft i forsvarsudgifterne (i bred forstand) med 4 pct. af bnp betyder, at forsvaret går fra at udgøre ca. 2 pct. (i 2017) til omkring 10 pct. af de samlede offentlige udgifter (i fremtiden). Vil det kunne lade sig gøre uden udgiftsreduktioner på de tungeste poster for staten: sundhed, uddannelse og indkomsterstattende ydelser (dvs. udgifter til folkepension m.v.)? Hvor vi i praksis lander, er ultimativt et politisk valg”.