Danskerne får stadig mindre sundhed for pengene

Danskerne får stadig mindre sundhed for pengene


Skatteyderne betaler i stigende grad mere for det danske sygehusvæsen, uden at det giver bedre sundhedsydelser og flere behandlinger, skriver Jens Brinkmann, der er direktør for CEPOS, i Berlingske.

”På trods af en stigning på 9 pct. i antallet af ansatte på offentlige sygehuse siden 2019, er antallet af behandlede patienter forblevet uændret, og indlæggelser og ambulante ophold ligger stadig væsentligt under 2019-niveau. På trods af den massive ressourcetilførsel ligger de gennemsnitlige ventetider stadig væsentligt over niveauet før covid-19. På en række områder, som for eksempel knæ- og brokoperationer, er ventetiden endda helt oppe på henholdsvis 77 og 75 dage, hvilket er langt mere end den oprindelige behandlingsgaranti på 30 dage.

En analyse fra CEPOS viser, at udviklingen på de offentlige hospitaler er gået i stå, mens de private hospitaler præsterer bemærkelsesværdige resultater. På blot fire år har de private hospitaler øget aktiviteten med 30 procent, samtidig med at antallet af ansatte kun er steget med 20 procent. Bag succesen ligger en simpel, men effektiv opskrift: Regeringen har stillet krav om lavere priser som betingelse for flere ressourcer. De samme krav er ikke blevet stillet til de offentlige hospitaler”.

24NYT: Der har aldrig været brugt så mange penge på sundhed i Danmark som nu. En tredjeplads i EU eller omkring 275 mia. kr. årligt, hvoraf 120 mia. kr. går til hospitalerne. Alligevel er det danske sundhedsvæsen i knæ. Eksperterne taler åbent om et sundhedsvæsen, som befinder sig på ”sammenbruddets rand”. Det offentlige sundhedsvæsen kan ganske enkelt ikke levere varen til borgerne, og når problemerne afdækkes, bliver det mødt af halve og hele usandheder fra regionerne. Offentligheden vildledes, og man forsøger at dække over og tilsløre problemer. Læs mere her.





Source link