Dansk økonomi står stærkere end mange havde forudset. Det mener Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS, på baggrund af den seneste Økonomiske Redegørelse.
Det står bedre til med dansk økonomi, end hvad man kunne have frygtet.
Ifølge cheføkonom Mia Amalie Holstein indeholder redegørelsen opjusterede vækstudsigter for 2024 og 2025, hvilket vidner om en økonomi i god form.
“Dansk økonomi er fortsat i en decideret højkonjunktur. Udviklingen er i høj grad båret frem af medicinalindustrien, som alene står for halvdelen af vækstbidraget. Men det er glædeligt, at andre dele af økonomien også nu bidrager positivt til væksten,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.
Trods de positive udsigter advarer cheføkonomen om, at væksten kan blive kortvarig. Fra 2026 forventes en markant afmatning i BNP-væksten fra 2,9 procent til 1,7 procent.
Mia Amalie Holstein ser desuden en risiko for, at globale handelskonflikter kan ramme særligt de danske eksportvirksomheder hårdt.
“Farer lurer dog i horisonten. Vi står overfor en vækstafmatning i 2026. Og handelsrestriktioner og en global handelskrig kan få store konsekvenser for dansk økonomi,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.
Hun peger samtidig på en høj vækst i det offentlige forbrug og bemærker, at den offentlige beskæftigelse stiger med 3.000 personer i 2025 trods politiske ambitioner om at reducere antallet af statslige ansatte med 1.000 personer.
“Det er positivt, at regeringen anerkender produktivitetsudfordringerne i dansk økonomi. Intet er vigtigere for vækst og velstand end produktivitet. For at styrke produktiviteten skal der sættes fokus på øget konkurrence og lavere skat på kapital, så vi forbedrer incitamenterne til at investere. Det ser jeg frem til, at regeringen vil prioritere i de kommende år,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.