Danmark sidestiller Israel med Hamas

Danmark sidestiller Israel med Hamas


Chefanklageren ved den internationale straffedomstol i Haag, den pakistansk-fødte Karim Khan, har meddelt, at han har bedt om arrestordrer på den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og på den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, i forbindelse med mulige krigsforbrydelser. Khan har også anmodet om arrestordrer på tre Hamas-ledere: toplederen Yahya Sinwar samt Mohammed Deif og Ismail Haniya.

Den Internationale Straffedomstol (ICC), der har hovedsæde i Haag i Holland, er en permanent international domstol, der efterforsker og dømmer enkeltpersoner anklaget for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Markante spillere på den internationale scene som USA, Kina, Rusland, Indien og Israel, der opfatter ICC som en selvbestaltet domstol, er ikke medlemmer af ICC. Danmark er ikke overraskende en af ICC’s mest begejstrede og stærkeste støtter.

Hverken USA eller Israel anerkender ICC’s jurisdiktion. I 2020 indførte Donald Trump ved et præsidentielt dekret sanktioner mod ICC, men disse blev rullet tilbage af hans efterfølger, Joe Biden, i 2021.

I starten af maj 2024 har to republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus, Elise Stefanik fra New York og Chip Roy fra Texas, fremsat et lovforslag om at genindføre sanktionerne mod ICC og dens ansatte, som efterforsker eller retsforfølger USA og dets allierede.

ICC er en illegitim domstol, der sætter lighedstegn mellem en fredelig nation, der beskytter sin ret til at eksistere, og radikale terrorgrupper, der begår folkedrab”, udtalte Elise Stefanik som reaktion på ICC’s overvejelser om arrestordrer på Netanyahu og Gallant.

At sidestille Israels demokratisk valgte ledere med gerningsmændene til det værste angreb på jøder siden den Anden Verdenskrig viser, hvilken farce Den Internationale Straffedomstol er. Karim Khans selvbestaltede domstol har ingen jurisdiktion i Israel til at forfølge disse antisemitiske og politisk motiverede ‘anklager’. Mine kolleger og jeg ser frem til at sikre, at hverken Khan, hans medarbejdere eller deres familier nogensinde kommer til at sætte deres ben i USA igen“, lød det fra senator Tom Cotton fra Arkansas.

ICC har ingen myndighed over Israel eller USA, og dens grundløse og illegitime beslutning bør fordømmes globalt. Internationale bureaukrater må ikke få lov til at misbruge loven til at tilrane sig myndigheden over demokratiske nationer, der opretholder retsstatsprincippet. Israel kæmper en retfærdig krig for at overleve, og ICC forsøger at sidestille israelske embedsmænd med de onde terrorister, der begik massakren den 7. oktober. Det er tydeligt, at ICC’s beslutning er blevet affødt af Biden-administrationens mediekampagne mod Israel”, skrev formanden for Repræsentanternes Hus, Mike Johnson, på X.

Den israelske udenrigsminister, Israel Katz, reagerede med voldsom harme og kaldte det en “historisk skændsel”, mens Israels præsident, Isaac Herzog, sagde, at ICC-anklagerens udmelding er “mere end uhyrlig”, og at den vil indgyde nyt mod hos terrorister verden over.

Den israelske toppolitiker, Benny Gantz, der er rival til Netanyahu, skrev i et tweet, at det ”at placere lederne af et land, der gik i kamp for at beskytte sine borgere, på linje med blodtørstige terrorister, er moralsk blindhed og en krænkelse af landets pligt og evne til at beskytte sine borgere”.

80 år efter Holocaust overvejer den internationale organisation, der er oprettet med det formål at forhindre et nyt Holocaust, at nægte den jødiske stat retten til at forsvare sig selv“, sagde Benjamin Netanyahu.

Lars Løkke Rasmussen siger, at han ganske vist finder det ”prekært”, at ”lederen af den demokratiske stat Israel nævnes ligeværdigt med lederen af en terrororganisation”, men at det ikke rokker ved, at Danmark har respekt for ICC og tager domstolens beslutning til efterretning. Med andre ord: Ved at støtte den propalæstinensiske domstol i Haag sidestiller Danmark Israel med Hamas.

André Rossmann

Source link