Indkøbere har ingen gode muligheder, når aktivister for Palæstina forsøger at politisere deres indkøb ved at opfordre til boykot af Israel.
Den ugentlige indkøbstur er næppe en politisk handling. Men i weekenden blev nogle handlende konfronteret med aktivister, som opfordrede dem til at tænke på situationen i Gaza, mens de fyldte deres kurve, skriver The Telegraph.
»Vi beder folk om at se på, hvor deres mad kommer fra, fordi virksomhederne er medskyldige i det, der sker i Mellemøsten,« sagde Luca Salice (68), som deltog i en protest uden for Sainsbury’s på Wilton Road i London Victoria i lørdags.
»Vi prøver at få folk til at tænke på situationen i Gaza, når de fylder indkøbskurven. Vi forsøger at presse virksomhederne til at opføre sig mere etisk, ligesom det er sket med fossile brændstoffer.«
Man undrer sig over, hvad Salice mener med »mere etisk«. Ønsker hun, at Israel skal kopiere Hamas, eller ayatollaherne i Iran?
Palæstinensiske aktivister gennemførte sidste weekend en »aktionsdag« rettet mod supermarkeder i hele Storbritannien og opfordrede til boykot af israelske fødevarer.
På Wilton Road opfordrede aktivister i palæstinensiske keffiyehs dem, der kom ind i supermarkedet, til at »stoppe med at bombe Gaza.«
»Det, vi gør her, er at fortælle folk, at hvis man er bekymret for, hvad der sker med palæstinenserne, er der noget, man kan gøre,« sagde Salice, mens hun klistrede et stort Palestine Solidarity Campaign-banner fast på forsiden af supermarkedet.
Holdningen synes at være, at hvis man f.eks. køber israelske appelsiner, er man medskyldig i bombningen af Gaza.
Palæstina-aktivister har fundet vej ind i finansministeriet: Oliefonden kvæler vores folk
Palestine Solidarity Campaign, som står bag »Køb ikke Apartheid«-kampagnen, organiserede 20 events i byer og landsbyer i løbet af weekenden. Formålet var at skabe opmærksomhed om mængden af israelske fødevarer, der sælges i supermarkederne. De kræver, at dagligvarekæderne boykotter landet, når de køber varer.
Dagligvarekæderne skal holde op med at »tjene penge på Israels kolonisering og militære besættelse af palæstinensisk jord,« siger gruppen.
Supermarkedscheferne har ingen gode muligheder. Hvis de holder op med at føre visse varer, risikerer de at blive beskyldt for antisemitisme af jødiske kunder. Men hvis de ignorerer boykotopfordringerne, risikerer de at gøre deres butikker til et mål for demonstranter.
Kæder som Sainsbury’s, Tesco, Waitrose og Morrisons har alle været udsat for sådanne aktioner. Nogle aktivister er gået endnu længere og er rykket ind i butikkerne for at rydde hylderne for avocadoer, hummus og dadler fra Israel.
På Tescos årlige aktionærmøde i sidste måned blev sikkerhedsvagter tvunget til at eskortere en gruppe Palestine Solidarity Campaign-aktivister ud, efter at de havde forstyrret arrangementet med råb om »frit Palæstina.
Den pro-palæstinensiske BDS-bevægelse – som står for Boycott, Divestment and Sanctions – har øget presset på en række sektorer efter Hamas’ terrorangreb den 7. oktober 2023. Supermarkeder har været et højt profileret mål.
Co-op fjernede israelske produkter i sidste måned efter en afstemning blandt sine medlemmer. Beslutningen var en del af en større indsats for at »stoppe handel med lande, hvor der er internationalt anerkendte overtrædelser af menneskerettigheder og international lov,« hævdede Co-op.
Rusland var også med på listen over lande, som forhandleren ikke længere vil købe varer fra.
Beslutningen gjorde tilhængere af Israel rasende. Dame Priti Patel, skyggeudenrigsminister, opfordrede supermarkedet til at undskylde for at sætte lighedstegn mellem Israel og Rusland.
Israelske varer er blevet mere tilgængelige i Storbritannien, især fordi britiske landmænd har kæmpet for at imødekomme efterspørgslen på grund af dårligt vejr i de senere år. Fødevareimporten fra Israel steg med to tredjedele fra 2018 til 2024 og udgjorde i alt 174 millioner pund.
Politiseringen af spørgsmålet skaber store problemer for mange ledere.
»Hvis vi skulle træffe en beslutning om at boykotte et bestemt land, er vi bange for, at lige så mange mennesker ville blive oprørte over det, som [dem, der] ville være glade for det,« siger en leder i dagligvarebranchen.
Indtil videre er det kun Co-op, der formelt og offentligt har boykottet Israel. Andre supermarkeder overvejer det.
Adam Bass, grundlæggeren af Providence Deli, som har 127 palæstinensere ansat, bryder sig ikke om politiseringen.
»Der bor millioner af mennesker i Israel, som eksisterer som alle andre steder, som ikke har nogen holdning, og som ønsker at komme videre med deres liv,« siger han.
Bass har ikke noget problem med, at folk personligt vælger at boykotte varer fra bestemte lande. Men den palæstinensiske pøbel kræver, at alle skal gøre præcis, som de kræver. Mange vil nok mene, at det er ret udemokratisk.
»Hvis folk vil boykotte israelske varer, kan de gøre det,« siger Bernard, en af dem, der besøgte Sainsbury’s i nærheden af Victoria under demonstrationen i lørdags.
Det er op til kunderne, om de vil købe det eller ej, mener Bernhard. Han støttes af Daniel, en anden kunde, som også mener, at boykot bør være en personlig beslutning, der ikke dikteres af fanatiske aktivister og demonstranter.
Det kunne have været så enkelt, men sådan er det ikke i Storbritannien i 2025.