Nu 24-årige somaliske Amal sagsøgte i maj sidste år sag Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet med samlet erstatningskrav på 400.000 kroner.
Det fordeler sig med 350.000 kroner for kommunens vedkommende og 50.000 kroner for Udenrigsministeriets.
Hun mente, at kommunen var ansvarlig for, at hun i 2018 blev sendt i genopdragelseslejr i Somalia, samt at Udenrigsministeriet havde smølet med at få hende hentet til Danmark.
Og derfor ville hun have erstatning.
Ingen erstatning, men advokatregninger på en kvart million kroner
Nu har tre dommere ved Retten i Aarhus tirsdag den 15. juli afgjort sagen og frikendt Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet og dermed afvist erstatningskravet på 400.000 kroner.
I stedet er Amal blevet dømt til at betale Aarhus Kommunes og Udenrigsministeriets sagsomkostninger på tilsammen 250.000 kroner
Fordelt med 125.000 kroner til hver af de to myndigheder.
Rejste frivilligt til Somalia sammen med forældrene
Under retsmøderne forud for dommen er det fremgået, at Aarhus Kommune har været dybt involveret i Amals forhold.
Kommunen har blandt tre gange haft hende akutanbragt uden for hjemmet, men hun er hver gang vendt tilbage til sine forældre på trods af en voldelig far.
Ligeledes er der i Amals sag foretaget mindst 17 underretninger fra andre myndigheder til kommunen i Amals sag.
I et dokument fremlagt under retssagen, noterer kommunen, at Amal har fortalt, at hendes far har truet med at dræbe hende, samt at hun også er blevet truet med at blive sendt på opdragelseslejr i Somalia.
Ikke desto mindre rejste hun i juli 2018 frivilligt med sin forældre til Somalia, hvor hun i 16 måneder blev holdt indespærret i opdragelseslejre med vold og ydmygelser samt koranlæsning på programmet.
Og det skulle altså ifølge Amal være kommunens skyld og ikke forældrenes, at de anbragte hende i en opdragelseslejr i Somalia.
Forældrene, der således er ansvarlige for, at hun kom i opdragelseslejr vil hun til gengæld ikke politianmelde.
Amals advokat: En principiel sag om myndigheders ansvar
Det er Advokatrådet, som sammen med tænketanken Justicia og med økonomisk støtte fra Dreyers Fond og Borgerretfonden, har bistået Amal med at rejse sagen.
For både Amals advokat, tidligere direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, samt for Advokatrådet og Justcia, har der været tale om en principiel sag om myndighedes ansvar i forhold til landets borgere.
”Jeg har modtaget dommen og talt med Amal om den, og vi er selvfølgelig skuffede over det,” siger Jonas Christoffersen til TV2 Østjylland og fortsætter:
”Resultatet viser, at der skal meget til, før det ender med en godtgørelse. Men jeg tror, at sagen alligevel får en effekt og sætter fokus på, hvad kommuner kan og skal gøre, når det kommer til genopdragelsesrejser.”
Professor: Er ikke overrasket over, at Amal har tabt sagen
Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret, er ikke overrasket over, at Amal har tabt sagen.
Men han gætter på, at der kun er tale om første halvleg, og at dommen bliver anket til landsretten.
”Der er et hold af støtter omkring denne sag, og man må nok forvente, at hvis der skal skrues på retspraksis på det her område, skal det foregå i landsretten,” siger han til TV 2 Øst og fortsætter:
”Så det ville bestemt ikke overraske mig, hvis der kommer en halvleg mere.”
Om der så kommer en halvleg mere, er dog et stort spørgsmål.
Til TV 2 Øst fortæller Jonas Christoffersen, at han sammen med Amal nu vil drøfte dommen med Dreyers Fond og Borgerretfonden, der som nævnt har støttet sagen økonomisk, før de beslutter sig for, om de vil anke sagen til landsretten eller ej.
Foreløbig er der to advokatregninger på tilsammen en kvart million kroner, der formentlig først skal betales.
Kilder til denne artikel:
https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/nu-falder-der-dom-bcbb7