Den Korte Avis | 2. verdenskrig sluttede for 80 år siden – ‘En lærke letted, og tusind fulgte’

Den Korte Avis | 2. verdenskrig sluttede for 80 år siden – ‘En lærke letted, og tusind fulgte’


  1. maj 1945 – for 80 år siden – var alle euforiske, da Danmark efter 5 lange mørke år atter var frit. Dagbladet Politiken: Montgomery meddelte kl. 20.30 i aftes, at de tyske tropper i Danmark har kapituleret fra i dag kl. 8. Endeløs jubel hilste budskabet fra hundredtusinder af mennesker, der drog gennem Københavns gader.

 

Der er ikke skrevet mange sange fra besættelsestiden, men 2 sange huskes stadig. Sven Møller Kristensens og Knudåge Riisagers slagsang ‘En vinter lang og mørk og hård’, skrevet i krigens sidste måneder, og så sangen: ‘En lærke letted, og tusind fulgte’, som en apoteker i Kolding, Mads Nielsen (1879-1953) skrev på opfordring af KFUM. Lærken har siden nederlaget i 1864 været et symbol for Danmark – og for forårets komme og bl.a. kendt fra sangen ‘Velkommen lærkelil’.

 

Andre sange er glemt eller gemt hos familien: Min far Peter Vejrup (1888-1967), der i den danske kulturkanon blev udnævnt til Marskens digter (født vest for Ribe) skrev denne sang i maj 1945 om den hvide due, der er associeret med fred, kærlighed og frihed:

 

FREDEN

Den hvide due er vendt tilbage

til Danmarks rige med stær og gøg.

En grå aprildag den fløj med klage

herfra, fortrængt af den onde høg.

Den hvide due er vendt tilbage

en solrig maj til den lyse bøg.

 

Den onde høg er for stedse stækket,

den er for stedse til Jorden strakt.

Med vårens blomster hver grav er dækket,

hvor sødt de sove, som brød dens magt.

Den hvide due er vendt tilbage;

dens vinger lyser mod blåets pragt.

 

Dyr er ofte brugt som symbol for mennesker, hvor de behæftes med menneskelige egenskaber. Den 17. august 1945 udgav den engelske journalist Eric Arthur Blair (1903-1950) under pseudonymet George Orwell ‘Kammerat Napoleon’ (Animal Farm), hvor grise og andre husdyr har hovedrollerne, og det var forfatterens egne oplevelser fra Ukraine, der lagde grund til historien. Fra 1932-33 blev der i den tidligere sovjetiske republik Ukraine begået hungers-folkemord (Holodomor) efter ordre fra den sovjetiske leder Josef Stalin, der stjal kornet og sendte det til Moskva. Historien gentager sig nu i Ukraine med andre våben, men mennesket er ikke blevet klogere.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

 





Source link