Af Aia Fog, cand. jur., formand for Trykkefrihedsselskabet
Til september er det 20 år siden Jyllands-Posten med Flemming Rose i spidsen offentliggjorde de 12 Muhammed-tegninger og uforvarende kastede Danmark ud i sin største, udenrigspolitiske krise siden Besættelsen. Muhammedtegningerne og den efterfølgende krise har på så mange måder været definerende for Danmark, fordi vi blev det første land, der for alvor mærkede konsekvenserne af en tiltagende befolkningsudskiftning og det tilsvarende pres på vores værdier, som den stigende islamisering afstedkom. I adskillige år var Danmark – på grund af Muhammedkrisen og i kraft af vores liberale og grundfæstede demokrati – en art foregangsland, fordi vi var de første til at tage debatterne.
Det mærkede vi i Trykkefrihedsselskabet i årene efter, når vi inviterede forfattere, debattører og politikere fra udlandet til Danmark for at deltage i konferencer og debatter: Muhammedkrisen satte i Danmark turbo på den offentlige debat af ytringsfrihedens grænser og islam, som først efterfølgende kom til resten af de vesteuropæiske lande, og vi havde ofte en oplevelse af been-there-done-that, når vi lyttede til beretningerne udefra.
Siden har udviklingen overhalet Danmark indenom og skiftende regeringer har med lige så skiftende flertal gennemført det ene drakoniske indgreb i danskernes ytringsfrihed efter det andet – stort set udelukkende med islam som bagtæppe: koranloven, udvidelsen af racismeparagraffen og Marrakech aftalen er blandt de grelleste eksempler. Men lovgivning har ikke gjort det alene: koranklodser i gaderne, manglende lyst til at undervise i Muhammedkrisen og vise tegningerne i skolerne og på uddannelsesinstitutionerne – for slet ikke at tale om angrebet på Krudttønden og synagogen afspejler en grundlæggende frygt for det voldsmandsveto, som islams tiltagende pres lægger på vores samfund og vores institutioner – og som desværre har præget danskernes syn på ytringsfriheden og dens grænser: Det nu snart 20 år gamle mantra fra den frygtsomme del af centrum-venstre ”Vi har ytringsfrihed, men…” har sat sig fast.
Muhammedtegningerne har på lange stræk været definerende for Trykkefrihedsselskabets virke, fordi islam uden sammenligning har udgjort den største trussel mod ytringsfriheden. Og det er derfor også indlysende, at vi markerer 20-året for tegningerne. Under overskriften ” Kom og tegn Muhammed” har selskabet i teltet Frihedens Station planlagt et event på dette års Folkemøde og anmeldt arrangementet til Folkemødesekretariatet med følgende tekst:
” Den 30. september i år er der 20 års jubilæum for JPs publicering af de 12 Muhammed-tegninger. Trykkefrihedsselskabet markerer jubilæet ved at invitere alle interesserede til en tegnekonkurrence: kom og giv dit kreative bud på en ny profettegning og (gen)hør, hvad politikere, kunstnere og meningsdannere har sagt om danskernes ytringsfrihed og Muhammedtegningerne de seneste 20 år. Efter eventet samles alle tegninger i ét samlet værk, der udstilles i teltet og der udvælges 12 nye Muhammed-tegninger.”
Det er i skrivende stund næsten 4 uger siden, at vi anmeldte arrangementet, men det er – i modsætning til en række andre senere anmeldte events – endnu ikke blevet godkendt. Hvorfor ved vi ikke, men det er nærliggende at antage, at Folkemødesekretariatet er bekymrede for sikkerheden og at en i udgangspunktet uskyldig tegnekonkurrence anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko, alene fordi omdrejningspunktet for konkurrencen er profeten Muhammed.
Vi er ikke bekymrede for, om vi får lov til at gennemføre vores Tegn Muhammed-event på årets Folkemøde – eventet skal nok blive godkendt og annonceret på et tidspunkt. Vi er bekymrede for ytringsfrihedens og dermed det danske demokratis fremtid når vi stadig, 20 år efter det wake up call Muhammedkrisen udgjorde, ikke er kommet længere.
Aia Fog, cand. jur. Formand for Trykkefrihedsselskabet
Mobil/Cell: + 45 28 96 40 24