Et rum på Frederiksberg « Snaphanen.dk

Et rum på Frederiksberg « Snaphanen.dk


God påske til læsere som kommentatorer!

Min yndlingskoncertsal af de mange, der  findes i København, er Radiohusets “gamle” fra 1935 i Julius Thomsens Gade af arkitekten Vilhelm Lauritzen. Meget af interieuret skyldes møbelarkitekten Finn Juhl.

Jeg har måske været der måske 6-700 gange de sidste 50 år og oplevet de største dirigenter fra Celebidache til Jasha Horenstein. Alle dele af bygningen er ladet med minder for mig. Det er ikke bare dens varme klang og akustik, dens skønhed, dens ædle materialer, mahogni, ahorn, teaktræ, oksehudsstole, messing og grønlandsk marmor, det er også salens menneskelige dimensioner. Ahornbeklædningen på væggene var oprindelig helt lys, men har med tiden fået en rødlig patina, der gør lyseet i rummet ekstra varmt.

Der kan sidde kun 1058 tilhørere, alt virker som om det der tæt på, også lyden. Ikke den der stadionfornemmelse man har ude i den nye koncertsal i Ørestaden og alle de kubikmeter luft som instrumenternes lyd forsvinder op i. Fra nogle pladser er det bedst med en kikkert, hvis man vil se hvad der forgår på scenen.

Jeg mener, Radiohuset  er påbegyndt i 1935, men først indviet efter besættelsen i 1945. Forleden hørte vi Bachs sidste storværk, hans H-mol messe, hvori han samler hele sit livs kunnen, og hvert øjblik var vidunderligt.

Men jeg kan næsten høre alt, bare for at få lov at opholde mig i det rum. Det er som at være i Jørn Utzons Kirke i Bagsværd, Grundtvigskirken, alle Danmarks middelalderkirker, Matisses Kapel i Vence, Giottos Scrovegnikapel eller mange af de andre fortryllede rum, nye som gamle, som europas rige arv har givet os i dåbsgave.

“Konservatoriets Koncertsal anses for at være en af de smukkeste koncertsale i Danmark. Den er tegnet af Vilhelm Lauritsen og indviet i 1945. Koncertsalen er velegnet til koncerter – især klassiske. Konservatoriets Koncertsal har plads til 1058 siddende tilskuere.”En arkitektonisk perle 

Lauritzen har også lavet den fantastiske lufthavnsterminal i Kastrup fra 1936. I dag er den flyttet et andet sted hen på lufthavnsområdet, hvor den er bevaret for eftertiden.  Alle  fotos © Snaphanen

Jasha Horenstein og Radiosymfonikerne, 16 marts 1972

https://www.youtube.com/watch?v=IrfVQ6HHngY

Bach H-mol messe, lille klip





Source link