Danmark er et gennemdigitaliseret land, hvor både offentlige myndigheder og private virksomheder ligger inde med tonsvis af personfølsomme data om danskerne. Med et nyt lovforslag lægger regeringen op til tæt overvågning af danskerne med det formål at kunne udpege potentielt mistænkelige personer, skriver Berlingske.
”Med et nyt lovforslag vil regeringen give Politiets Efterretningstjeneste (PET) adgang til at indsamle, sammenkøre og analysere data om alle borgere – uden begrundelse, uden mistanke om noget kriminelt og uden at borgerne får det at vide.
I et demokrati har vi ret til privatliv og ret til at kommunikere og forsamle os frit uden at blive kigget over skulderen og uden at få vores færden og aktiviteter registreret. Frie borgere, der kan agere og kommunikere frit, er en helt afgørende forudsætning for et frit samfund. Principielt er masseovervågning derfor et brud på borgernes frihedsrettigheder.
Konkret indebærer masseovervågningen risiko for fejl, læk og misbrug af personfølsomme data. Data kan f.eks. falde i de forkerte hænder og blive brugt til afpresning. Lovforslaget er ikke kun fremsat på grund af manglende viden, men også fordi regeringen har meget lidt respekt for borgernes privatliv. Man beskytter ikke et frit demokrati ved at overvåge borgerne. Tværtimod vil masseovervågningen underminere demokratiet”.