Det planlagte salg af to havne i Panamakanalen fra Hong Kong-baserede Hutchison, der kontrolleres af Hong Kong-magnaten Li Ka-shing, til amerikanske BlackRock er nu blevet stoppet efter pres fra Beijing. Handlen var en del af en større aftale, der omfattede 43 havnefaciliteter ejet af Hutchison, og som ville have indbragt Hutchison 19 milliarder dollars.
Handlen skabte udbredt utilfredshed blandt indflydelsesrige personer og medier i Hong Kong og Beijing. Li og hans firma Hutchison blev beskyldt for at krybe for USA og bøje sig for Trumps trusler om at tage Panamakanalen tilbage. Hutchison ignorerede Kinas nationale interesser. Kina kræver patriotisme fra sin private sektor, selv om det går ud over økonomiske og forretningsmæssige interesser.
Selv præsident Xi Jinping var mildest talt irriteret. Det hævdes faktisk, at han var rasende. Hvorfor havde Hutchison ikke ansøgt Beijing om tilladelse til at sælge? Kinesiske tilsynsmyndigheder blev bedt om at undersøge handlen for mulige sikkerheds- og antitrustovertrædelser. Var handlen i strid med Kinas nye sikkerhedslov fra 2020, som kræver loyalitet og rapportering til Beijing om kinesiske forretningsaktiviteter i udlandet? Kan der findes noget i aftalen, som er i strid med Kinas sikkerhedslov, så aftalen kan annulleres?
USA overdrog Panamakanalen til Panama i 1999. Trump hævdede ved sin indsættelse, at kanalen nu var kontrolleret af Kina, fordi det private Hong Kong-baserede firma Hutchison ejede en havn i hver ende af kanalen.
- “Og vi gav den ikke til Kina, vi gav den til Panama, og vi tager den tilbage,” sagde Trump.
Amerikanerne brød sig ikke om, at Hutchison vandt udbuddet om at drive havne ved kanalen i konkurrence med amerikanske virksomheder. Men i 1997, da Hutchison begyndte at drive havnene Balboa og Cristobal, var Hongkong i færd med at blive overdraget fra Storbritannien til Kina, og USA havde stadig kontrol over Panamakanalen.
Disse realiteter betød, at Kinas indflydelse i Panama ikke var så stærk i 1997, selv om amerikanerne allerede var begyndt at være utilfredse med den kinesiske tilstedeværelse der. “Kina var overalt,” sagde de.</p
Omkring 4 procent af Panamas 4,5 millioner indbyggere er kinesere. Det startede med, at kineserne kom som arbejdere for at hjælpe med at bygge jernbanen og kanalen. Kineserne var velansete af Panamas elite, og i 2017 skiftede Panama fra at anerkende Taiwan til at anerkende Kina.
Over grænsen blev Beijings raseri over aftalen mødt med ærgrelse. The New York Times undrede sig over, hvem der nu ville investere i Hongkong. De skrev i en overskrift:
- ‘Hvem vil komme og investere?’ Kinas angreb på aftalen om Panamakanalen alarmerer Hongkong
Reaktionen fra Xi Jinping og andre viser, at der er et konstant pres på ikke bare statsejede, men også private virksomheder i Kina for at forblive loyale over for Beijing. Det gælder især for virksomheder i Hongkong. Hongkong blev overdraget til Kina fra Storbritannien i 1997 til gengæld for, at byen skulle være relativt selvstændig i 50 år frem til 2047. Det skulle være “ét land, to systemer”. Men efter massedemonstrationer i 2019 blev loven om national sikkerhed håndhævet i Hongkong den 1. juli 2020. Det var enden på “ét land, to systemer” – efter kun 23 år!
Men den nationale sikkerhedslov var mest rettet mod civilsamfundet og den politiske opposition. Private organisationer var ikke så lette at “fange”.
- Som L. Clifford, et tidligere bestyrelsesmedlem i en medievirksomhed, der var underlagt den nationale sikkerhedslov (NSL), bemærkede: “Det er én ting at gå efter Jimmy Lai og Apple Daily, men noget helt andet at gå efter ‘Superman’ KS Li (Li Ka-shing) og hans virksomheder, den mest succesfulde internationale virksomhed, HK nogensinde har produceret.”
Er Hutchison i dag en del af “China, Inc. (Incorporated)”? Virksomheden er noteret på Hong Kong-børsen, og selv Norges Bank Investment Management ejer en lille del af virksomheden, 1,18%. Virksomheden er anderledes og mere international end andre private virksomheder i Kina, men det forhindrer ikke Beijing i at presse på for at få den ind i folden og blive til “China, Inc.”.
Nu ser det ud til, at det er lykkedes for Beijing. Det bliver spændende at se, hvad der nu sker, især i disse krisetider på verdens børser.
https://thediplomat.com/2025/03/panama-port-deal-puts-hong-kong-businesses-at-a-crossroads/
https://www.politico.com/news/2025/02/01/panama-trump-confrontation-war-00201759
https://www.nytimes.com/2025/03/20/business/trump-panama-canal-china-hong-kong.html
Køb “Den usynlige energikrig. Fra Kennedy-mordet til Nord Stream-sabotagen” af Alf R. Jacobsen her!
Køb Hans Rustads bog om Trump her! Du kan købe e-bogen her.
Køb “A Conservative Manifesto” af Jordan Peterson her!