Præsident Trump fortsætter sine hårde angreb på Ukraines præsident Zelenskyj. Onsdag kaldte Trump Zelenskyj for en “diktator”.
Tirsdag påstod Trump, at kun 4 % af ukrainerne støtter Zelenskyj.
Det rigtige tal er over 50 %.
Trumps udtalelse blev da også afvist af Zelenskyj, som sagde at Trump er fanget i en “misinformationsboble”.
Derefter kaldte Trump Zelenskyj for “en diktator” i et langt opslag på det sociale medie Truth. (DailyMail)
Han sagde også, at det var Ukraine, der havde startet krigen. En påstand der udløste stærk kritik, der understregede, at det var Rusland, der angreb Ukraine.
Og i nat dansk tid kom Trump med nye mildt sagt udokumenterede angreb på Zelenskyj. (Læs om hele forløbet her)
Samtidig er der en tæt alliance med Putin under opsejling. Trumps udspil til en fredsaftale imødekommer mange af Putins krav. Ukraines krav optræder derimod slet ikke i den foreløbige fredsplan.
På et pressemøde i går undrede Mette Frederiksen sig over Trumps holdninger. Hun trak tråde til situationen i Europa i 1938, hvor Europa gik ind på Hitlers territotale krav.
Trumps angreb på Zelenskyj har i det hele taget udløst kritik og undre blandt mange politikere og medier i Europa.
Og nu begynder flere republikanere også at tage afstand fra Trumps angreb på Zelenskyj og hans forbrødring med Putin. (BILD)
John Kennedy, republikansk medlem af Senatet, siger, at Putin er en gangster, man ikke kan samarbejde med.
Senatets leder John Thune tager skarpt afstand fra kritikken af Zelenskyj som en diktator.
Flere andre er også kritiske over for Trumps hårde ord om Zelenskyj.
Desuden er der flere, der mener, at Trump er alt for ivrig efter at mødes med Putin. Det giver Putin unødvendigt gode kort på hånden. (CNN)
Samtidig advarede vicepræsident JD Vance torsdag morgen dansk tid Zelenskyj mod at tale grimt om Trump i offentligheden.
Trump siger, at han regeringen hylder og beskytter ytringsfriheden. Men nu forøger Vance altså at true Zelenskyj til ikke at sige Trump imod.
Trump går tilbage i tre meningsmålinger
Desuden møder Trump nu også en vis modvind i tre nye meningsmålinger.
Tre nye nationale meningsmålinger offentliggjort onsdag viser, at præsident Donald Trumps opbakning er faldet en smule, siden han overtog Det Hvide Hus for en måned siden.
Det skriver den Trump-venlige TV-station Fox News:
I en undersøgelse fra Quinnipiac University, sagde 45 procent af vælgerne, at de bifalder den måde, Trump håndterer sit job som præsident på. 49 % var afvisende.
I slutningen af januar bakkede 46% op om præsidentens politik. 43% var afvisende i en tilsvarende Quinnipiac-måling.
En anden ny national meningsmåling fra Gallup viser sammen tendens:
45% bifalder Trumps politik, mens et flertal på 51% misbilliger den. Det er et fald fra 47%, der bifaldt i slutningen af januar måned. Her var det kun 48 % der misbilligede Trumps politik. Det Skriver Fox News.
Og ifølge en tredje national undersøgelse fra Reuters/Ipsos, der også blev offentliggjort onsdag, får præsidenten opbakning fra 44% af de adspurgte. 51% er afvisende.
Det er en lille ændring i forhold til en måling fra slutningen af januar, hvor 45 % bakkede op bag Trump, mend 46% var afvisende, ifølge Fox.
Tendensen ser altså ud til, at Trump er blev svækket blandt vælgerne af sin alliance med Putin.
Trump er i en klemme
Under valgkampen sagde Trump, at han kunne afslutte krigen i Ukraine på 24 timer. Det blev senere til 100 dage.
Denne tidsfrist sætte Trump under pres.
Det forsøger at tilsyneladende at løse ved at være imødekommende over for Putin.
USA’s udspil til en fredsløsning ligger tæt op ad Ruslands krav: Ukraine skal afstå land. Ukraine kommer ikke med i Nato. Desuden skal der være en fredsbevarende styrke, som skal sikre freden, hvor USA ikke vil deltage.
Zelenskyj har stillet sig på bagbenene over for hele dette forløb. Han vil ikke acceptere at der bliver forhandlet fred i Ukraine uden Ukraines deltagelse. Og han vil ikke godtage en fredsplan på Ruslands præmisser.
Store dele af Europa er enig og bakker op bag Zelenskyj og Ukraine.
Den danske regering afsatte i går et historisk stort beløb på 50 milliarder til indkøb af militært udstyr i år og næste år. Det skal bidrage til at sikre Ukraine og Danmark mod et aggressivt Rusland.
Samtidig bomber Rusland fortsat Ukraine og der kæmpes ved fronten.
Uden Ukraines tilslutning, kan man ikke tale om en fredsaftale i Ukraine. Det kan altså blive svært for Trump at opfylde sit løfte om en fred inden 100 dage.
USA’s økonomi er elendig
Trump har også travlt, fordi den amerikanske økonomi på nogle punkter er i store vanskeligheder.
Især er den store statsgæld et problem, der gør det vanskeligt for Trump at bruge penge på sine mange dyre løfter til befolkningen.
Trump har brug for at stoppe støtten til Ukraine, så han kan bruge pengene på andre områder.
Desuden kan en aftale med Putin, hjælpe Trump med at indfri valgløftet om at sænke forbrugerpriserne på især energi.
En aftale med Putin kan omfatte leverancer af olie og gas, som kan sænke benzinpriserne og virksomhedernes omkostninger.
Trump får ros af Rusland
Det er knap en uge siden, at Trump og Ruslands præsident Vladimir Putin havde en længere telefonsamtale. Nu gentager Trump Ruslands krav og påstande om krigen og den ukrainske præsident.
Det får Ruslands ambassadør i Storbritannien Andrei Kelin til at roste Trump og hans administrationens i høje vendinger.
“For første gang har vi bemærket, at de [USA] ikke blot siger, at dette er russisk propaganda og desinformation. De har lyttet, og de hører, hvad vi siger,” sagde han til BBC Newsnight.