Førstekøberne er ældre og ældre – det koster dem dyrt

Førstekøberne er ældre og ældre – det koster dem dyrt


I gennemsnit er danske unge 21,8 år, når de forlader forældrenes hjem. Men på trods af de danske unges iver efter at stå på egne ben er der langt færre unge end tidligere, der bor i ejerbolig, skriver Børsen.

”I 1981 boede 58 pct. af de 25-29-årige i ejerbolig – i dag er andelen faldet til 26 pct. Tendensen gælder også for de 30-39-årige, hvor 71 pct. ejede deres bolig i 1981 mod blot 49 pct. i dag. Andelen af unge boligejere er altså blevet halveret på bare 40 år.

Det skyldes de stigende boligpriser, som har øget kravene til boligkøbernes økonomi, og det kan forsinke de unges entre på boligmarkedet. I dag skal man have en større udbetaling og et højere rådighedsbeløb, end tidligere generationer blev mødt med. Hvis de unge ikke aktivt sparer op ved siden af huslejen fra en tidlig alder, betyder det, at de opbygger friværdi langsommere end deres forældre, som købte bolig tidligere.

Køber man en ejerbolig til 2 mio. kr., vil man efter fem år have oparbejdet en friværdi på ca. 500.000 kr. og efter ti år over 1,1 mio. kr., hvis den finansieres med et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag kombineret med et banklån. Set i et formueperspektiv betyder det derfor noget, hvornår man kommer ind på boligmarkedet, og den overordnede konklusion er klar: Jo før, jo bedre”.

24NYT: Den glade fortælling, som politikerne og medierne turnerer med, er, at danskerne er stenrige grundet de rekordstore boligformuer. Det gælder dog ikke de danske unge. Unge danskere bor til leje – mindre og dårligere end deres forældre. Førstegangskøberne i Danmark er ældre og ældre. Gennemsnitsalderen for en førstegangskøber på det danske boligmarked er p.t. 37 år. Læs mere her.





Source link