Donald Trumps usædvanlige politiske genrejsning vidner om den holdbare styrke i de amerikanske kulturelle kræfter, der i over to århundreder har gjort USA til en gæstfri vært for den uorden og det kaos, som er den dynamiske kapitalismes uundgåelige følgesvend. Det er sådan, den amerikanske exceptionalisme virker, skriver Berlingske med Wall Street Journal som kilde.
”Trumps MAGA-koalition har i hvert fald midlertidigt sammenbragt to grupper, der i store dele af verden bekriger hinanden – vrede populister, der bestræber sig på at forsvare deres samfunds identitet og – som de ser det – traditionelle værdier, og iværksættere og tech-magnater, der presser på for at få deregulering og en hurtigere udbredelse af nye teknologier, der sandsynligvis vil skabe større arbejdsløshed.
Mens store dele af den vestlige verden er kørt fast i grønne politiske bevægelser, der er modstandere af vækst, utilfredse socialister, der klamrer sig til uholdbare velfærdsstater, og teknofobiske regulatorer, der er mere interesserede i at blokere potentielt farlige teknologier end i at udvikle levedygtige virksomheder, der er bedre end konkurrenterne, har de amerikanske populister allieret sig med tech-mogulerne og går nu ind for en deregulerende politik, der vil kunne fremskynde forvandlingen af amerikansk økonomi.
Europæerne bør ikke undervurdere USAs evne til at forny sig på usandsynlige og måske ligefrem upassende måder. Ved at bringe amerikansk politik på linje med ønskerne hos de mest dynamiske, fremtidsorienterede elementer i økonomien, er MAGA-bevægelsen og dens nyfundne teknologiske allierede måske mere betydningsfuld, end mange af dens kritikere har forstået”.