Mand anholdt i en 25 år gammel sag om voldtægt og drabsforsøg
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i går anholdt en mand i forbindelse med voldtægt og drabsforsøg på en dengang 11-årig pige ved Bøtø på Falster den 4. august 1999. Trods vidneafhøringer og intensiv efterforskning lykkedes det ikke i de efterfølgende år at identificere gerningsmanden. Sagen har imidlertid aldrig været henlagt, men er løbende blevet taget op.
DNA-teknologiens nye muligheder – specielt inden for såkaldt slægtskabssøgning – har nu ført til et gennembrud i den gamle sag, hvilket har betydet, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i går klokken 10.02 kunne anholde og sigte en 56-årig mand for forsøg på manddrab og voldtægt.
Tilbage i 1999 blev der fundet DNA-materiale på offeret. Dengang førte det ikke til hit. Men nu har en ny analyse baseret på slægtskabssøgning foretaget af Retsgenetisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut påvist, at DNA-materialet kan stamme fra en nær slægtning til en person, hvis DNA findes i politiets DNA-register. Med de oplysninger har politiet kunnet målrette efterforskningen med temmelig stor præcision, hvilket førte frem til den 56-årige.
Efter anholdelsen af den 56-årige, har Retsgenetisk Afdeling i går analyseret hans DNA, og dette sammenholdt med den øvrige efterforskning har resulteret i, at den 56-årige i dag klokken 9.30 vil blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing F. Anklagemyndigheden vil anmode om, at retsmødet kommer til at foregå for lukkede døre.
– Disse alvorlige sager bliver aldrig glemt. Hverken af de pårørende eller af politiet, hvilket denne sag med al tydelighed viser. Vi griber gerne muligheden og bruger de kvantespring, som teknologien tager, hvis det betyder, at vi kan finde frem til gerningsmænd også i meget gamle sager, siger vicepolitiinspektør Rune Dahl Nilsson, der fortsætter:
– I denne sag, har vi arbejdet tæt sammen Nationalt Kriminalteknisk Center i NSK samt Retsgenetisk Afdeling, der har bidraget med deres store faglighed og ekspertise.
For yderligere spørgsmål til anholdelsen kan vicepolitiinspektør Rune Dahl Nilsson kontaktes på 40237678.
SLÆGTSKABSSØGNING
DNA-spor fra den formodede gerningsmand bliver sammenlignet med eksisterende materiale i politiets dna-register, men i stedet for at søge efter en matchende profil, leder man efter nære familiemedlemmer til den person, der har afsat sin dna, for på den måde at indsnævre personkredsen betragteligt – i de fleste tilfælde til en enkelt person. Metoden må ikke forveksles med genetisk slægtsforskning, som inddrager internationale, kommercielle dna-databaser, og som på nuværende tidspunkt ikke bliver brugt af dansk politi.