Den Korte Avis | Hun er statsløs palæstinenser og på tiende år afvist asylansøger – nu har Højesteret annulleret en udvisningsdom for kriminalitet

Den Korte Avis | Hun er statsløs palæstinenser og på tiende år afvist asylansøger – nu har Højesteret annulleret en udvisningsdom for kriminalitet


Hun er 28 år gammel og statsløs palæstinenser.

 

Hun dukkede som 18-åtig op i Danmark den 9. september 2014 og skulle egentlig have været ude af landet, efter at hun den 18. februar 2015 første gang fik afslag på asyl.

 

Men sådan skulle det ikke gå.

 

Lige siden har hun med fire forgæves forsøg på at få sin sag genoptaget og ligeledes ved hvert nyt afslag haft den i Flygtningenævnet været en guldgrube for de flygtningeadvokater, der betales af det offentlige.

 

Seneste afslag modtog hun den 23. februar i år.

 

Hun har således ikke haft lovligt ophold i Danmark i ti år og bor derfor på et udrejsecenter.

 

Alligevel kan hun ifølge Højesteret ikke udvises, men det er af helt andre grunde.

 

Overfaldt personale og smadrede to store ruder

Den 7. marts 2020 blev den nu 28-årige statsløse palæstinenser indlagt på Psykiatrisk Akutmodtagelse Roskilde.

 

Her endte indlæggelsen i totalt kaos, hvor palæstinenseren fik fat i en jernplade og smadrede to ruder og forsøgte at bide en ansat i armen, da han sammen med det øvrige personale forsøgte at pacificere hende.

 

Betinget fængsel og udvisning

Sagen blev meldt til politiet og blev ved en domsmandssag ved Retten i Roskilde afgjort med 14 dages betinget fængsel og udvisning med indrejseforbud i fire år.

 

Palæstinenseren ankede herefter udvisningsdelen til Østre Landsret, som den 19. marts i år stadfæstede byrettens dom.

 

Afgørelsen i landsretten var med domsmænd og blev truffet af et flertal på fem imod én.

 

Palæstinenseren ankede herefter udvisningen til Højesteret.

 

Onsdag traf Højesteret så sin afgørelse.

 

Gav palæstinenseren medhold og ændrede udvisningen til blot en advarsel om udvisning.

 

Højesteret: Retten til familieliv afgørende

Det faktum, at den 28-årige statsløse palæstinenser nu gennem ti år har opholdt sig ulovlig i Danmark, har i ingen af de tre retsinstanser været draget ind vurderingen af spørgsmålet om udvisning.

 

Afgørelsen om udvisningsdelen har udelukkende været baseret på kriminaliteten, og her er der i de tre retsinstanser enighed om, at det ifølge udlændingelovgivningen har været lige efter bogen at udvise palæstinenseren.

 

Ligeledes mener både byretten og landsretten på deres side, at det heller ikke vil være i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel otte om retten til familieliv at udvise hende, medens Højesteret derimod mener det modsatte.

 

Det store spørgsmål: Hvad er en familie?

Hele kernen i denne sag handler således kort og godt om, hvordan man definerer en familie.

 

Både byret og landsret konstaterer, at palæstinenserens familiemæssige tilknytning er i Algeriet, hvor hendes forældre bor, og hvor hun er opvokset og har gået i skole.

 

I Danmark har hun kontakt med nogle af sin mors søstre, og her har hun også en tvillingesøster, der ligeledes er afvist asylansøger og en storebror, der er asylansøger.

 

På sin side fastholder Højesteret, at:

 

”Hun har en dansk kæreste og en stor familie i Danmark. Hun har ikke været i Algeriet de seneste 10 år, og hun har i denne periode ikke set sine forældre, som bor i Algeriet.”

 

I sin afgørelse forholder Højesteret sig således ikke til det faktum, at denne store familie i Danmark består af nogle mostre og en tvillingesøster, der også er en afvist asylansøger samt en storebror, der er asylansøger.

 

Ligeledes forholder Højesteret sig heller ikke til det forhold, at hun aldrig vil komme til at bo sammen med sin danske kæreste i og med, at hun som følge af sin manglende opholdstilladelse er tvunget til at bo på et udrejsecenter nu og i al fremtid.

 

Hvor meget familieliv, der er i det, er vel et åbent spørgsmål?

 

I Algeriet vil de i øvrigt ikke tage imod hende

I sin afgørelse kan Højesteret ikke dy sig for at nævne et problem, som er totalt irrelevant for en juridisk bedømmelse af, om betingelserne for en udvisning er til stede.

 

”Hendes manglende mulighed for at forlade Danmark bør have betydning for udvisningsspørgsmålet,” skriver Højesteret i sin domsafgørelse.

 

Problemet er ganske enkelt at de algierske myndigheder nægter at tage imod den 28-årige palæstinenser på trods af, at hun er opvokset i Algier og der har afsluttet sin skolegang på et niveau, der svarer til en dansk studentereksamen.

 

Udover at den 28-årige ikke er algerisk statsborger hævder de algierske myndigheder også, at hun ikke er indrejst i Danmark fra Algeriet, medens Udlændingestyrelsen derimod hævder det modsatte.

 

Pointen her er, at uanset udvisning eller ej, så skal den 28-årige palæstinenser som afvist asylansøger ud af landet.

 

Det ændrer Højesterets afgørelse intet ved.

 

Hjemsendelse af afviste asylansøgere var som bekendt et af de problemer, Lars Løkkes forkætrede Marrakesh-aftale skulle løse, hed det sig dengang

 

Men som så ofte er der også her stor afstand mellem festtaler og realiteter.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.domstol.dk/media/vtgloui5/sa039007.pdf

 

https://domsdatabasen.dk/#sag/6500/7800

 

https://domsdatabasen.dk/#sag/6498/7798





Source link