Torsdag eftermiddag faldt hammeren ved Retten i Glostrup.
Og den faldt hårdt.
En enig domsmandsret fandt den 54-årige britiske statsborger, Sanjay Jay, skyldig i svindel med udbytteskat for godt ni milliarder kroner og idømte ham tolv års fængsel.
Samtidig konfiskerede retten værdier for 7,2 milliarder kroner, dels fra konti i udenlandske banker og dels i form af aktier og obligationer samt en række ejendomme, som den dømte dels ejede og dels havde andele i.
Små to hundrede pensionsselskaber og 24 malaysiske selskaber
Den nu dømte Sanjay Shah var bagmand i et komplekst setup, hvor 190 amerikanske pensionsselskaber og 24 malaysiske selskaber indgik aftaler om køb af danske børsnoterede aktier på tidspunkter, hvor aktierne blev handlet med ret til udbytte.
På baggrund af handlerne udstedte Sanjay Shah’s britiske selskaber såkaldt udbyttenotaer som dokumentation for, at de amerikanske og malaysiske selskaber havde modtaget dansk aktieudbytte og dermed betalt dansk udbytteskat.
Med henvisning til overenskomster om dobbeltbeskatning mellem Danmark, USA og Malaysia ansøgte selskaberne herefter om refusion af dansk udbytteskat.
Og fik på den måde den danske statskasse til at refundere en skat, som de aldrig havde betalt.
Fra 2012 til 2015: Over fire tusinde ansøgninger
Svindlen kørte fra 2012 og til 2015.
I den periode indsendte selskaberne i alt 3.399 ansøgninger om refusion til Skattestyrelsen (daværende SKAT), som udbetalte ialt 9.025.205.871 kroner.
Der var også andre aktører på markedet og i den periode udbetalte den daværende Skattestyrelse i alt 12,7 milliarder kroner i form af refusion for udbytteskat, der aldrig var blevet betalt.
Med i dommen på de tolv år er også et forsøg på bedrageri på 550 millioner kroner i 2015, men på det tidspunkt havde Skattestyrelsen lugtet lunten og afviste ansøgningerne.
Sagerne kostet staten 2,5 milliarder kroner
Indtil nu har det kostet staten 2,5 milliarder kroner i blandt andet advokatomkostninger at retsforfølge svindlerne rundt omkring i verden.
På et tidspunkt talte man om at smide gode penge efter dårlige, men efter dagens dom i Glostrup viser det sig heldigvis ikke at være tilfældet.
Ud over de værdier for 7,2 milliarder kroner, som det nu er lykkedes at konfiskere hos Sanjay Shah samt hans hustru og virksomheder, er det indtil nu også lykkedes for staten at inddrage 1,8 milliarder kroner.
Det er National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) der har retsforfulgt svindlerne og ført sagen Retten i Glostrup.
Her var der blandt de fem domsmænd, to jurister og tre lægdommere, som nævnt enighed om både skyld og straf.
Sprænger den normale straframme
Straframmen for økonomisk kriminalitet er otte år, men kan i ganske særligt grove tilfælde hæves til tolv år, og blandt anklagerne er der tilfredshed med, at det er sket i denne sag.
”Dommen er en milepæl i det strafferetslige opgør efter udbytteskattesagerne, da den dømte var hovedbagmand i et bedrageri mod den danske stat af historiske proportioner,” lyder det fra specialanklager ved SSK, Marie Tullin, som fortsætter:
”Det er derfor med tilfredshed, at jeg nu kan konstatere, at retten har udmålt en straf, der afspejler sagens særdeles alvorlige og omfattende karakter.”
Hun suppleres af sin NSK-kollega, specialanklager Dennis Bæckmann Rasmussen, som har denne kommentar:
”Bedrageriet har medført et stort tab for den danske stat, og det er derfor af afgørende betydning, at retten
at retten i dag har konfiskeret et beløb, der svarer til den dømtes fortjeneste på svindlen.”
Ud over dommen på tolv års fængsel blev den 54-årige Sanjay Shah endvidere udvist af Danmark for bestandigt.
Ligeledes han blev frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed i Danmark eller i udlandet uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser.
Den dømte har under hele sagen nægtet sig skyldig og har anket dommen til Østre Landsret.
Kilder til denne artikel:
https://www.domstol.dk/glostrup/aktuelt/2024/12/doemt-for-bedrageri-med-udbytteskat-for-ca-9-mia-kr/