Den Korte Avis | Nu er Muhammed det mest populære navn i England og Wales – i Danmark ligger han stadig helt i bund og uden nummer

Den Korte Avis | Nu er Muhammed det mest populære navn i England og Wales – i Danmark ligger han stadig helt i bund og uden nummer


Skal man vurdere en nations religiøse tilhørsforhold på baggrund af de mest populære drengenavne, fremstår England og Wales i dag som muslimske samfund.

 

I 2023 var Muhammed således det mest benyttede navn for nyfødte drenge efterfulgt af Noah, der som bekendt er et gammelt bibelsk navn.

 

En navngivning, der nærmest symbolsk kan betegnes som et udtryk for sammenstødet mellem islam og kristendom i England og Wales.

 

Således blev sidste år i alt 4.661 drenge døbt Muhammed, medens 4.382 fik navnet Noah.

 

I 2022 var stillingen omvendt. Her førte Noah med 4.586 navne mod Muhammeds 4.177 navne.

 

Magtforholdet ændrer sig langsomt, men sikkert med Muhammed, der siden 2016 støt og roligt er kravlet op af listen og nu har nået toppen.

 

Efter Muhammed og Noah var Oliver og George de henholdsvis tredje og fjerde mest populære navne i England og Wales sidste år.

 

Ingen muslimske navne hos pigerne

Blandt de 16 mest populære pigenavne i England og Wales var der hverken sidste år eller i 2022 navne med muslimsk oprindelse.

 

Til gengæld optræder nordisk mytologi med navnet Freya sidste år på en femteplads mod en syvendeplads i 2022.

 

Olivia, Amelia og det spanskklingende navn Isla er i den nævnte rækkefølge de meste populære pigenavne i England og Wales og har i samme rækkefølge været det gennem flere år.

 

Tallene er netop offentliggjort af Office for National Statistics i England.

 

Danmark: Ingen navnekamp mellem islam og kristendom

I en opgørelse fra Danmarks Statistik over de meste populære dåbsnavne sidste år er det de gamle kendinge, der dominerer.

 

Bland de halvtreds mest populære dåbsnavne er Muhammad totalt fraværende, ligesom der heller ikke hos pigerne kan spores navne med muslimsk oprindelse.

 

Hos drengene var det i Danmark især navnene Carl og William, der dominerede sidste år og i 2022.

 

Sidste år havde Carl førstepladsen med 477 døbte og William andenpladsen med 458 døbte.

 

I 2022 lå William til gengæld på førstepladsen med 560 døbte, medens i alt 466 på andenpladsen fik navnet Karl.

 

Det er Danmarks Statistik, der skiftevis staver Carl med C og K og ikke en trykfejl i avisen.

 

Sidste år kom navnene Oscar og Alfred ind på henholdsvis tredje og fjerdepladsen.

 

Ustabile pigenavne – stritter i alle retninger

Medens forældre tilsyneladende er mere stabile og traditionsbundne ved valget af drengenavne, ser det helt anderledes ud med pigenavne.

 

Her var Frida med 425 døbte det mest populære pigenavn sidste år efterfulgt af Luna med 412 døbte på anden pladen og med helholdsvis Ella og Alma på tredje og fjerdepladsen.

 

I forhold til 2022, hvor Ella lå på førstepladsen med Freja på andenpladsen efterfulgt af Alma og Frida på henholdsvis tredje og fjerdepladsen, er der således på blot ét år vendt op og ned på navnenes popularitet.

 

Du kan se hele navnelisten her:

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/borgere/navne/navne-til-nyfoedte

 

Den engelske og walisiske navneliste finder du her:

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/livebirths/bulletins/babynamesenglandandwales/202





Source link