Den Korte Avis | Energipolitik er klimapolitik. Atomkraft er nødvendig for at nå klimamål

Den Korte Avis | Energipolitik er klimapolitik. Atomkraft er nødvendig for at nå klimamål


Den danske presse fortalte ikke, at atomkraft blev drøftet på COP29, men det gjorde der. Allerede på COP28 i Dubai gav 20 lande et løfte om at tredoble atomkapaciteten for at nå de globale klimamål inden 2050. Dette blev igen bekræftet på COP29, hvor generaldirektør for International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Mariano Grosse sagde, at der er stor global efterspørgsel efter atomkraft. Danmark satser i stedet på at firedoble vind- og solkraft på samme tid (+ backup).

 

Ved COP29 udtalte Aserbajdsjans energiminister Parviz Shahbazov om vigtigheden af atomenergi, og at Aserbajdsjan ser muligheder for, at ren atomenergi kan indgå i et fremtidigt energimix. Den amerikanske regerings udsending talte om mindst en tredobling af amerikansk atomkraftkapacitet i 2050 ved bl.a. små modulære reaktorer (SMR) og også genstarte reaktorer, der er lagt op.

 

Udnyttelse af atomteknologi i menneskehedens tjeneste kunne lyde som et citat fra Niels Bohr efter 2. verdenskrig, men ordene er af Kai Mykkänen, Finlands klima- og miljøminister og medformand på IAEA’s ministerkonference 2024 om nuklear videnskab og teknologi afholdt i Wien i november. Konferencens hovedtemaer var: Klimaændringer, sundhed og fødevaresikkerhed. Klimaændringer er en trussel mod mennesker og miljø, og der skal gøres alt for at bremse dem.

 

I Finland er man nået langt med investeringer i atomkraft, og finsk elektricitet er næsten CO2 fri. Det skyldes et godt samarbejde mellem politikere, industri og andre myndigheder. Befolkningen er blevet orienteret om nuklear teknologi, sikkerhed fra tegnebræt til opførelse af atomkraftværker til processen med håndtering af radioaktivt affald. Kai Mykkänen siger: Videnskab er grundlaget for alt på det nukleare område og kan kun opretholdes ved uddannelse og forskning.

 

Der er en voksende interesse for atomkraft, og også i EU efterlyser Ursula von der Leyen mere fokus på atomkraft for at skærpe konkurrencen fra især Kina. Hun ønsker at skaffe mere og billigere energi i EU, og den nye EU kommissær Dan Jørgensen har faktisk forpligtet sig til at fremme atomkraft i EU og kunne være med til at skaffe billigere energi netop ved atomkraft.

 

Tyrkiet er ved at bygge 4 store reaktorer pga. en stigende energiefterspørgsel. Vi kan ikke gøre det uden atomkraft, siger Abdullah Buğrahan Karaveli, formand for direktionen og præsident for det tyrkiske energi-, atom- og mineralforskningsagentur (TENMAK), ved et arrangement om tredobling af atomenergi i 2050. Vi planlægger at nå op på 20 gigawatt atomkraft, et 4800 megawatt kraftværk er under opførelse, og alle fire reaktorer vil være i drift inden 2028.

 

Prof. Takashi Kamei fra Kyoto udtalte på en thoriumkonference i Shanghai i 2012, at i Japan med mange øer vil det være praktisk med minireaktorer, så det ikke er nødvendigt med kabler fra den ene ø til den anden med risiko for kabelbrud. I Danmark har vi haft kabelbrud ved mulig sabotage fra et fjendtligsindet skib. Det er umuligt at overvåge alle skibe, der sejler forbi, og små modulære reaktorer (SMR) kører selvstændigt, kan anbringes under jorden og bruge eksisterende elnet.

 

I Danmark bliver befolkningen ikke orienteret om atomkraft som ren energikilde, men atomkraft er i fremgang i mange lande og udvikles også i Danmark af to virksomheder, Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies. Indtil dato har medierne enten misinformeret eller slet ikke informeret om denne super energikilde, der kunne give forsyningssikkerhed og lave faste priser.

 

Med minireaktorer, som fx Copenhagen Atomics er ved at være klar til at producere, vil vi være mindre sårbare, da der ikke er brug for mange kabler. Det kunne reducere faren for nedbrud og atomkraft kunne opfylde et stigende energibehov til fjernvarme, AI-datacentre og industri. At udelade atomkraft i et lands energi er bagstræberisk og dårligt for klimaet. Den danske grønne omstilling vil vise sig økonomisk uansvarlig og kan ikke levere forsyningssikkerhed. Samtidig vil ustabil vind- og solenergi skade natur og biodiversitet og skamfere det danske landskab.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk

 





Source link