I Sverige aflyser det statsejede selskab Vattenfall et klimainitiativ, der går ud på at opsamle kuldioxid (CO2) og grave det ned i jorden. Det skriver SVT.
Vattenfalls løfte om at opsamle kuldioxid og lagre det i jorden er næsten to årtier gammelt. På trods af flere forsøg på at komme i gang har det statsejede energiselskab besluttet at aflyse sin seneste satsning, som skulle indfange 150.000 tons kuldioxid fra Jordbro-kraftværket.
»Det var ikke forventet,« siger Sara Bjurström, chef for byudvikling i Haninge Kommune uden for Stockholm, om beslutningen.
Vattenfall afviste at lade sig interviewe, men skrev i en e-mail til SVT, at »markedet for kuldioxidopsamling er for umodent, og at der mangler finansiering til at gennemføre projektet«.
»Det er en vigtig del af håndteringen af klimaomstillingen for hele regionen«, siger Sara Bjurström, som synes, at det er en skam, at projektet er blevet aflyst.
Projektet med at indfange og lagre 200.000 tons kuldioxid fra Vattenfalls anlæg i Uppsala er også blevet aflyst, oplyser virksomheden.
I 2008 investerede Vattenfall milliarder i at opsamle kuldioxid fra sine kulfyrede kraftværker i Tyskland. På det tidspunkt havde Vattenfall den næsthøjeste udledning af alle energiselskaber i Europa. Vattenfalls udledning i Polen og Tyskland svarede til den samlede udledning i Sverige. Men at stoppe afbrændingen af kul for at reducere klimapåvirkningen blev ikke set som en mulighed.
Løsningen med at opsamle kuldioxiden fra virksomhedens skorstene og lagre den i jorden blev anset for mere realistisk. »Det er det, der anses for at være den vigtigste komponent i løsningen af klimaproblemerne,« sagde Vattenfalls daværende administrerende direktør, Lars G. Josefsson, da SVT interviewede ham i 2008.
Men problemer med at finde et egnet lagringssted til kuldioxiden førte til, at projektet blev aflyst.
16 år senere investerer den svenske regering nu 36 milliarder svenske kroner i storstilet udnyttelse af teknologien. Denne gang på Sveriges biobrændselsanlæg.
Men på trods af regeringens håb om kulstofopsamling og -lagring (CCS) er det statsejede Vattenfall ikke lige så optimistisk med hensyn til teknologien. Kulstofopsamlingsanlægget på Vattenfalls biobrændselsfabrik i Jordbro skal efter planen være i drift i 2028 og opsamle 150.000 tons kuldioxid om året.