Med sin bog ”Broderismen” om Det muslimske Broderskabs islamiske infiltrering af Europa har den franske forfatter og antropolog, Florence Bergeaud-Blackler, opnået stjernestatus.
Hendes værk er blevet hyldet af blandt andre den franske præsident Emmanuel Macron plus en lang række andre politikere.
Inklusive udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), der inviterede den berømte forfatter til konferencer i Danmark.
Men nu er to danske forskere ude med riven.
Det er professor Lene Kühle, Aarhus Universitet, og seniorforsker Manni Crones, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
De kritiserer bogens forfatter for blandt andet manglende anførselstegn, nogle forkerte årstal og muligt plagiat.
Omfanget af uregelmæssigheder i bogen er massivt, lyder det.
Truer med sagsanlæg
De to forskere har i et dokument på i alt 29 sider opregnet et hav af såkaldte fejl, som de mener at have fundet i bogen.
Bogens forfatter, Florence Bergeaud-Blackler, har set dokumentet og reagerede prompte:
”Hvis de offentliggør deres dokument, vil jeg bede min advokat om at sagsøge dem,” skriver hun i en e-mail til Berlingske.
Dokumentet er imidlertid blevet offentliggjort på Aarhus Universitet, og Den Korte Avis er bekendt med indholdet.
Akademisk flueknebberi
På grund af truslen om sagsanlæg, der i så fald også vil gælde videregivelse af dokumentets indhold, er det desværre begrænset, hvor meget vi her på avisen kan bringe udover et overordnet indtryk.
Men generelt virker kritikken som en omgang akademisk flueknepperi, hvor der svælges i et hav af småfejl, efter at de to forskere blandt andet har tjekket, om bogens 490 citater nu også er korrekte.
En stor del af kritikken kører på manglende korrekt angivelse af citattegn og manglende sideangivelser til bøger, der citeres fra, samt påstande om problematiske tekstsammenfald, ”der vækker mistanke om plagiat.”
Men altså uden noget bevis for, at der vitterligt er tale om plagiat af andre forskeres tekster.
Ændrer intet ved bogens indhold og troværdighed
Det centrale i sagen er imidlertid, at akademiske småtterier såsom manglende anførselstegn ved citater med videre intet ændrer ved bogens indhold og troværdighed.
Der er således ikke tale om et skud for boven, som de to forskere åbenbart havde håbet på, da de udtalte:
”I al min tid i universitetsverdenen har jeg aldrig set noget lignende. Det er virkelig vildt,” lød det således fra professor Lene Kûhle.
”Det er meget alvorligt, fordi omfanget af uregelmæssigheder i bogen er så massivt,” lød det ifølge Berlingske ligeledes samstemmende fra seniorforsker Manni Crone.
Juraprofessor: Et grotesk tanke at skulle se bort fra denne bog i debatten
Mads Bryde Andersen er ikke blot juraprofessor i forvaltningsret.
Han er – og i denne forbindelse ikke mindst vigtigt – også formand for praksisudvalget på Københavns Universitet, hvor udvalget har til opgave at sikre normerne for god videnskabelig praksis.
Og han tilbageviser kategorisk de to forskeres kritik af Florence Beergeaud-Blacklers bog:
”At man ikke citerer en reference i detaljer kan ikke i sig selv give anledning til påtaler om videnskabelig uredelighed, og der skal ganske meget til, for at den slags anses som tvivlsom forskningspraksis,” fastslår Mads Bryde Andersen ifølge Berlingske.
Han tilføjer, at det i hans øjne vil være forkert at vurdere bogen efter samme standarter som en videnskabelig artikel i videnskabelige tidsskrifter og fortsætter:
”Om hun lige nøjagtigt henviser med citationstegn, sidetal, publikationsnummer og årstal er jo ligegyldigt for hele bogens projekt, så længe hun videreformidler den tanke, der ligger i citatet,” siger Bryde Andersen og fortsætter:
”Det er klart, at den slags henvisningsfejl selvfølgelig bør rettes, men at den slags fejl skulle betyde, at vi helt skal se bort fra den her bog i debatten, er en fuldstændig grotesk tanke.”
Et forsøg på at skyde budbringeren i ubekvem politisk debat
Florence Bergeaud-Blackler erkender selv 31 småfejl.
”De fejl, der er, er små og uden nogen betydning overhovedet for bogens dokumentation. De vil selvfølgelig blive rettet i fremtidige oplag,” skriver direktør Bjarke Larsen fra bogens danske forlag, Forlaget Pressto, i en mail til Berlingske.
Han understreger, at hverken Florence Bergeaud-Blackler eller Mads Bryde Andersen mener, at der er tale om et plagiat i bogen, samt at bogen har været genstand for stor debat i Frankrig uden at være blevet ramt af anklager om plagiat.
”Det viser for mig, at de to danske forskeres kritik er drevet af et helt andet motiv: nemlig at forsøge at lukke en ubekvem, politisk debat ned ved at skyde budbringeren,” konkluderer Bjarke Larsen.
En bog om moskeer og forskning i fransk højrefløj
I modsætning til Florence Bergeaud-Blackler med sin over 400 sider store bog om Det Muslimske Broderskab og medfølgende dødstrusler har de to danske forskere aldrig udgivet en bog i eget navn.
Sammen med Malik Larsen udgav Lene Kühle i 2019 bogen ”Danmarks moskeer. Mangfoldighed og samspil”, medens Manni Crones, der på DIIS forsker i den franske højrefløj, er ukendt på bogmarkedet.
Primærkilde til denne artikel er et dokument fra Aarhus Universitet, som nu er underlagt trusler om retssag og derfor ikke linkes til.
Øvrige kilder:
Læs også med omtale af Lene Kûhle: