Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
I sin doktorafhandling tager Kirstine Kobberøe Søgaard udgangspunkt i scenariet, hvor en patient bliver indlagt og diagnosticeret med en alvorlig infektion på et dansk sygehus. Ved at følge patienterne frem i tiden har hun opgjort, hvor mange der efterfølgende fik en kræftdiagnose, og har derefter sammenlignet forekomsten af kræft hos patienter med infektion med forekomsten i baggrundsbefolkningen.
Konklusionen er, at der er en betydelig overrepræsentation af kræfttilfælde blandt patienter med infektioner, særligt i det første år efter indlæggelsen, men for nogle infektioner også flere år efter.
”Jeg håber, at min afhandling vil øge fokus blandt hospitalslæger på, at udiagnosticeret underliggende kræft kan være årsag til infektioner. En større opmærksomhed vil forhåbentligt kunne føre til tidligere kræftdiagnose for nogle af de patienter, der bliver indlagt på danske sygehuse med en infektion, og føre til forbedret overlevelse,” siger Kirstine Kobberøe Søgaard, der er speciallæge i klinisk mikrobiologi.
Kirstine Kobberøe Søgaard er i dag ansat ved Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet og tilknyttet Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet.