Den Korte Avis | Krigen i Ukraine kan nu tage en afgørende vending, som Putin og hans nordkoreanske venner ikke vil bryde sig om

Den Korte Avis | Krigen i Ukraine kan nu tage en afgørende vending, som Putin og hans nordkoreanske venner ikke vil bryde sig om


Vladimir Putins krig mod Ukraine har enorme omkostninger i form af tabte menneskeliv. Men den har også store k0nsekvenser for den politiske situation – herunder Ruslands rolle som stormagt.

 

Ruslands “broderlige hjælp”

Den amerikanske forsvarsminister Loyd Austin har nu bekræftet, at det nordkoreanske regimes tropper kæmper sammen med russiske styrker.  I den russiske retorik bliver dette fremstillet som en ‘broderlig hjælp’ til lande, som man reelt sigter mod at underkue.

 

Rapporterne om et russisk dikteret tvangsægteskab  mellem Putins styrker og Nordkorea foruroliger Sydkorea. Det kan få vidt rækkende konsekvenser – også for vores del af verden – herunder for Ruslands krig mod Ukraine.

 

Ruslands aggressive fremfærd øger truslen mod Ukraine, men den kan også ramme andre demokratiske lande. Det gælder således et stort og vigtigt land som Sydkorea.

 

Nordkoreas “broderlige hjælp” til Rusland

Sydkorea har ført en forholdsvis tilbageholdende udenrigspolitik. Man har således heller ikke i større omfang villet blande sig i udviklingen omkring Ukraine.

 

Men det kan ændre sig nu, fordi Nordkorea vil levere, hvad man kalder  “broderlig hjælp” til Rusland. En sådan “hjælp” foruroliger de lande, som stiller sig på demokratiets side – herunder asiatiske lande. Til disse lande hører Sydkorea.

 

Med rette frygter sydkoreanerne – og andre – at Rusland under dække af en sådan “broderlig hjælp” har planer om at gribe ind i Sydkorea og skrue yderligere op for aggressionerne i forhold til Ukraine.

 

Sydkoreas afgørende rolle

Mange danskere har nok et ret fjernt forhold til Sydkorea. Men her er tale om et vigtigt land. Nok er det et mindre land, og det har holdt forholdsvis lav profil i den globale sikkerhedspolitik. Men man skal ikke tage fejl: Sydkorea er militært meget stærkt og politisk beslutsomt i sit forsvar for demokrati. Og det får voksende international betydning.

 

Nok er Sydkorea et mindre land. Men det er et land, som i årtier har befundet sig i en permanent konfrontation med det kommunistiske Nordkorea. Som følge heraf har det udviklet et stort og avanceret militært apparat.

 

Sydkoreas militære styrke kan blive en vigtig støtte for de hårdt kæmpende ukrainere

Landet har en af de største hære i verden. Med reserver disponerer man over cirka 3,6 mio. soldater. Den sydkoreanske rustningsindustri boomer, og landets våbensystemer flugter med de vestlige systemer.

 

Sydkorea har som mål inden 2027 at blive verdens fjerdestørste våbeneksportør efter USA, Rusland og Frankrig.

 

Sydkoreanerne bryder sig aldeles ikke om, at Putin begynder at lave alliancer med  Nordkorea, der skaber ustabilitet og truer de demokratiske kræfter i verden. Hvis Putin vil begynde at føre regulær krig mod Sydkorea – som led i en alliance mod Ukraine – kan det ramme den russiske diktator i nakken.

 

Det vil Putin næppe indlade sig på. Han vil sikkert fare med lempe, når det gælder krigshandlinger, som provokerer Sydkorea. Til gengæld vil han gøre alt, hvad han kan, for at at drage nytte af alliancen med  Nordkorea til at chikanere og undergrave Ukraine mest muligt.

 

Sydkorea træder nu i karakter 

Man skal næppe forvente noget stort anlagt angreb på Ukraine med omfattende nordkoreansk involvering. Men Kim Jong-un vil givetvis være parat til at levere forskellige former for “broderlig støtte” til Putin – i form af både våben og soldater

 

Længe har Sydkorea holdt sig forholdsvis diskret i baggrunden. Men i takt med, at Nordkorea optræder stadigt mere udfordrende i forhold til Vesten, Ukraine og andre, træder Sydkorea mere og mere i karakter.

 

Den sydkoreanske regering siger nu, at man vil tage “gradvise skridt” mod Pyongyang (Nordkorea) og Moskva.

 

Angrebsvåben til Ukraine

Ifølge en fremtrædende sydkoreansk embedsmand kan det indebære, at man sender “offensive våben” – altså angrebsvåben – til Ukraine. Det ville i så fald være en meget vigtig støtte til ukrainerne, når man tager Sydkoreas militære tyngde i betragtning.

 

Putins bestræbelser på at lave en alliance med Kim Jong-un kan på forskellig vis chikanere Ukraines frihedskamp. Blandt andet gennem levering af våben og andre forsyninger.

 

Men man skal ikke stirre sig blind på diktatoren Kim Jong-un. Det har nok så afgørende betydning, at en sværvægter på vej i den globale politik som Sydkorea står på ukrainernes side og er parat til at gå i brechen for demokratiet.

 

Kampen om Ukraine får voksende international rækkevidde. Et voldsomt globalt opgør mellem demokratiets og diktaturets kræfter udfolder sig.

 

Krigen i Ukraine kan nu tage en afgørende vending, som Putin og hans venner ikke vil bryde sig om.





Source link