Den Korte Avis | Ukraine kan få stærkt comeback med tunge amerikanske missiler

Den Korte Avis | Ukraine kan få stærkt comeback med tunge amerikanske missiler


Det ukrainske militær har bekræftet, at man er på vej ud af den vigtige by Vuhledar i Donetsk-regionen, der trues af omringelse og russisk magtovertagelse. Det er naturligvis et alvorligt slag for de ukrainske styrker.

 

Samtidig har Vladimir Putin beordret indkaldelse af over 130.000 ekstra soldater for at styrke den russiske hær.

 

Dermed sættes Ukraine under stærkt pres. Der er frygt f0r, at den russiske hær vil fortsætte sin fremmarch vestpå. Det udløser forstærkede ukrainske krav/ønsker om flere slagkraftige og avancerede våben fra Vesten.

 

Situationen er  umiddelbart truende set med ukrainske øjne. Men krigen er langt fra afgjort.

 

De ukrainske styrker har stærkere modstandskraft vest for Vuhledar. Her centrerer  de deres forsvar omkring den vigtige by Pokrovsk. Og de ruster sig på forskellig vis til nye opgør.

 

Ukraine skruer desuden op for sin i forvejen betydelige droneproduktion, der kan gøre ondt på russerne. Ukrainerne har således  indgået kontrakter om produktion af halvanden million droner i år.

 

Samtidig har den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken bebudet en ny hjælpepakke svarende til 5 milliarder kroner til landet.

 

Blinken: Ukraine skal vinde krigen

Selv om Ukraine uomtvisteligt er presset, er det pinligt for Putin, at han ikke har formået at knække ukrainernes kampberedthed. Han prøver og prøver, og nu har han beordret indkaldelse af yderligere over 130.000 soldater for at styrke den russiske hær.

 

Men Putin har altså stadig alvorlige problemer i opgøret med de ukrainske styrker. Og han må k0nstatere, at den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken holder fast i en målsætning om, at Ukraine skal vinde krigen. Blinken annoncerer også en knap fem milliarder kroner stor hjælpepakke til landet.

 

Et afgørende valg

Nok så afgørende: En række medlemmer af Kongressen i Washington har sendt et brev til præsident Biden, hvor man opfordrer præsidenten til at løfte de eksisterende stærke restriktioner på, hvilke våben ukrainerne skal kunne skaffe sig, og hvordan de må bruges.

 

Helt afgørende i denne debat er, om Ukraine fremover  kan få adgang til langtrækkende missiler og tilladelse til at bruge sådanne missiler til at føre krig mod Rusland – inde i Rusland. Et helt afgørende valg.

 

Bemærkelsesværdigt opbrud

Dette har hidtil været “no go” blandt vestlige beslutningstagere med amerikanerne i spidsen. Men der synes at være et bemærkelsesværdigt opbrud i gang, som giver mulighed for at bringe Ukraine i offensiven.

 

Samtidig leverer Ukraine nu også en mere aktiv indsats for at ramme korruption og ineffektivitet i det ukrainske militærapparat. Man vil blandt andet rydde op i det nuværende system med hvervningskontorer, der har ry for både bestikkelse og ineffektivitet.

 

I den forbindelse vil man bruge en sanering af det eksisterende system til at sikre, at betydeligt flere ukrainere bliver rekrutteret til hæren. Den mangelfulde rekruttering har klart svækket Ukraines militære formåen.

 

Nu skal indkaldelsen til militærtjeneste effektiviseres, og antallet af soldater skal udvides.

 

Langtrækkende missiler til ukrainerne

Samtidig er en afgørende ny udvikling i gang, der skal give de ukrainske styrker og deres amerikanske støtte øget militær tyngde.

 

Her presser ukrainerne nu kraftigt på, og hvis de får opbakning fra præsident Biden og andre ledere, kan det få en betydelig positiv effekt på den ukrainske krigsførelse og den amerikanske støtte til denne krigsførelse.

 

Ukrainsk angreb på russisk territorium

Ukraines præsident Selenskyj kæmper hårdt for at få amerikansk og anden international støtte til at skaffe de nødvendige langtrækkende missiler. Sammen med en mere effektiv flystøtte, kan det få en afgørende betydning, hvis USA giver grønt lys for sådanne missiler, der går under forkortelsen ATACMS.

 

Men målsætningen for ukrainerne er ikke bare at få disse langtrækkende missiler med den store slagkraft. Målsætningen er at opnå grønt lys fra USA til at bruge sådanne missiler til angreb ind på russisk territorium.

 

Langdistancevåben til Ukraine

Hvis USA giver en sådan tilladelse, kan det få betydelig positiv effekt på den ukrainske krigsførelse.

 

Derfor presser Selenskyj hårdt på for at få det grønne lys til denne udvidelse af krigsførelsen.

 

Og derfor har en række medlemmer af Kongressen i Washington sendt et brev til præsident Biden, hvor de opfordrer ham til at løfte det nuværende forbud mod, at Ukraine bruger disse langdistance-våben ind på fjendtligt (dvs. russisk) territorium.

 

Resultatet af denne intense debat om de langtrækkende missiler kan få afgørende indflydelse på Ukraines muligheder for at bremse de russiske styrker og siden hen skubbe dem tilbage.

 

Et voldsomt opgør venter forude. Et politisk opgør inden for den vestlige lejr. Og et militært opgør med diktatoren Putin og hans tropper.





Source link