Den Korte Avis | Naturen ødelægges ved den såkaldte ‘grønne omstilling’ – Atomkraft er bedre for miljø og biodiversitet

Den Korte Avis | Naturen ødelægges ved den såkaldte ‘grønne omstilling’ – Atomkraft er bedre for miljø og biodiversitet


I 1962 udgav den amerikanske havbiolog og naturbevaringsforsker Rachel Carson (1907-64) bogen Silent Spring (Stille Forår) om et forår, hvor fuglene ikke synger, fordi de er forsvundet pga. menneskets brug af pesticider. I dette tilfælde DDT, der blev opfundet i 1940’erne som et middel mod insekter. Uden insekter er der heller ingen fugle, da insekter er en stor del af deres føde.

 

Rachel Carson havde hørt om DDT fra en veninde i Massachusetts, USA, der opdagede manglen på fuglesang og kædede det sammen med brug af DDT. Pressen var ikke interesseret, så hun beskrev forholdene i Silent Spring, en bog om miljøskader, hvilket var begyndelsen til en debat om menneskets påvirkning af naturen. Bogen vandt 8 priser, og verden var forbløffet, hvor meget DDT havde skadet bl.a. insekter og fugle. DDT blev forbudt i Europa i 1970’erne men anvendes stadig i bl.a. Afrika mod malaria, tyfus o.a. insektbårne sygdomme. I Danmark anvendes også pesticider.

 

I dag ødelægges naturen på forskellige måder, ikke mindst fordi vi siden 1962, hvor Silent Spring  kom, er blevet over dobbelt så mange mennesker på jorden, og flere mennesker forurener mere, bruger flere ressourcer og kræver mere plads. Udledning af CO2 og andre drivhusgasser er i dag ved at skabe katastrofale klimaændringer over hele jorden med en global opvarmning.

 

30% af solstråler reflekteres fra luft og jord, 20% absorberes af atmosfæren, og 50% absorberes af land og hav, som opvarmes. Solceller reflekterer ikke solstråler, og insekter kan ikke leve på dem, dvs. naturen ødelægges af vindmøller og solceller, som bl.a. dræber insekter. I Danmark er 3200 ha dækket, og der planlægges 44.000 ha landbrugsjord dækket med solceller (som 2 gange Møen), og mangel på insekter, som er fugls føde, betyder færre fugle. Vi er tilbage ved Silent Spring.

 

Bier bør betragtes som de vigtigste levende væsener på jorden til at bestøve vore afgrøder, så vi burde redde de vilde bier til bestøvning. På verdensplan er en fjerdedel af verdens insekter forsvundet på blot 30 år. I Danmark er 23% af de vilde bier truede, og 8% er allerede uddøde.

 

I stedet for at bruge landbrugsjord til dyrkning af fødevarer, opkøbes den til ‘dyrkning’ af solenergi. Jordprisen stiger, der bliver færre fødevarer, som igen bliver dyrere, hvilket er katastrofalt i en tid, hvor der pga. tørke og oversvømmelse bliver færre fødevarer til flere mennesker. Den ustabile energi fra sol og vind giver mulighed for handel med energi, og energiselskaber kan tjene enorme summer på borgernes energibehov. Hvor man før købte stabil fossil energi af et lokalt energiselskab, er det blevet til storfinans, som støttes af staten og betales af skatteborgerne.

 

Vi bør inkludere atomkraft i vort energimix, og i længden vil atomkraft være billigere end vind og sol. EU støtter atomkraft med 4-5 mia. euro, men vedvarende energi støttes med 80-90 mia. euro årligt. Hvis Tyskland havde beholdt sine atomkraftværker (lukket 2022), kunne man have sparet 2.500 mia. kr. i stedet for at satse på vind, sol, biomasse og brunkul. Det er økonomisk uansvarligt.

 

Danske politikere vil gerne støtte iværksættere men ikke atomkraft, som 2 danske iværksættere Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies siden 2014 har udviklet. De er næsten klar til at producere atom-minireaktorer, der kunne forsyne Danmark 24/7 med stabil energi til næsten alt, hvis de fik lov. Verdens største banker vil investere i atomkraft, og de store tech-giganter anser sol og vind for at være for ustabile til at kunne levere nok stabil energi og ønsker at satse på atomkraft.

 

Hvis vi fortsætter med vind og sol uden atomkraft, vil det danske landskab blive skamferet til skade for mennesker, miljø og biodiversitet. Samtidig importeres træbiomasse, som i dag udgør næsten 50% af den såkaldte vedvarende energi. Vi er med til at rydde skove som Amazonas, hvis regnskove de sidste 4 årtier er blevet ryddet for ca. 880.000 km2 skov, hvilket svarer til et areal som Tyskland og Frankrig tilsammen. Samtidig kæmper Brasilien med en enorm tørke pga. klimaændringer, som også hænger sammen med de fældede regnskove i Amazonas. Vi er med til at ødelægge naturen med grøn omstilling – og vi kan alle ende med et Stille Forår som i Silent Spring!

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com





Source link