14 personer dømt for at snyde ældre svenskere

14 personer dømt for at snyde ældre svenskere


I denne uge blev den bande, der målrettet bedrog ældre svenskere, dømt. Alle 14 tiltalte blev idømt fængselsstraffe på mellem et år og fire måneder og ni år og otte måneder. Dette rapporteres af SVT.

“Det er meget vigtigt at få en dom, og at vi fik fat i de hovedansvarlige. Det er ikke så almindeligt, at det lykkes at komme så langt, og at vi derfor også kan sikre så mange penge,” siger statsadvokat Petter Lundgren.

Ifølge anklageren vil det være muligt at udbetale erstatning til ofrene. Alle 14 tiltalte blev dømt af Göteborgs byret for groft bedrageri, og to af dem blev også dømt for groft overfald.

Disse to personer får domme på henholdsvis otte år og otte måneder og ni år og otte måneder i fængsel. Ifølge anklageren er de også ledere af svindeloperationen.

Overgrebene, som de to mænd blev dømt for, var angiveligt rettet mod en medskyldig, der arbejdede som opkaldsleder. Overgrebene bestod angiveligt i at binde offeret til en stol og beskrives som torturlignende.

De øvrige tolv personer blev idømt fængselsstraffe på mellem et år og fire måneder og tre år og ti måneder.

De 14 personer blev dømt for at have bedraget 139 personer, især ældre, for i alt over 17 millioner svenske kroner.

Bedrageriet foregik fra callcentre i lande som Cypern, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Malta, Thailand og USA.

Herfra ringede svindlerne til svenske pensionister og udgav sig for at ringe fra en bank, et inkassofirma eller en lignende organisation og overtalte ofrene over telefonen til at udlevere login-oplysninger til deres bankkonti, så deres opsparing kunne blive stjålet.

Ifølge anklageren har de to hovedmænd levet et liv i luksus med de penge, de har tjent på svindlen. “Da de blev anholdt, havde de dyre Rolex-ure. De havde rejst verden rundt og boet i luksusboliger, og de havde guldbarrer derhjemme.”

Samnytt skriver, at mange af de svindlere, der har arbejdet på callcentrene, har været svenske teenagere og unge voksne mellem 20 og 30 år. De har fået »provision«, dvs. en del af udbyttet af den kriminelle aktivitet. Hovedpersonerne i virksomheden har dog udenlandsk baggrund.

En af dem er 24-årige Nathnael Merkonen, som er født i Eritrea, men har været svensk statsborger siden 2015. Han var tidligere kendt som Natu Binjam og har en plettet straffeattest.

Den anden hovedmand er 23-årige Jon Quade. Han er født i Sverige, men har en svensk mor og en far fra Guinea-Bissau. Quade er ikke tidligere dømt for kriminalitet.

Nathnael Merkonen og Jon Quade blev idømt henholdsvis ni år og otte måneders fængsel og otte år og otte måneders fængsel for lovovertrædelser, herunder 136 tilfælde af groft bedrageri. De blev også dømt for et særligt alvorligt torturlignende overgreb på en af deres kolleger.

Ud over de to hovedanklagede er den 22-årige svenske kvinde Moa Rosengren også nævnt i dommen som en nøgleperson i svindeloperationen. Hun havde til opgave at rekruttere flere unge mennesker til svindeloperationen, og hun er en af fire personer, der er dømt for alle 136 svindelforbrydelser i anklageskriftet. Rosengren er også tidligere blevet dømt for flere tilfælde af groft bedrageri, overfald og trusler.

På trods af sin rolle blev Moa Rosengren kun idømt tre års fængsel. Det skyldes, at retten tog hensyn til, at hun var under 21 år »i næsten hele den periode, hvor lovovertrædelsen fandt sted«. Desuden trak retten et par måneder fra straffen, fordi hun havde siddet varetægtsfængslet i meget lang tid.

Den fjerde person, der blev dømt for alle 136 lovovertrædelser, er 59-årige Leo Bonté. Han er tidligere blevet dømt for kriminelle handlinger og er nu blevet idømt tre år og ti måneders fængsel for en lang række alvorlige bedragerier. Bontés rolle har været at træne nye svindlere, yde teknisk support og udlevere postnumre til dem, der ringede. Operationen har været meget systematisk.

Men selvom svindelsagen nu er afsluttet med domfældelsen af de 14 svindlere, fortsætter en anden mordefterforskning. To svenske statsborgere har været forsvundet siden marts 2022, efter at de var rejst til Etiopien for at arbejde i et telefoncenter der.

Politiets efterforskere har mistanke om, at de forsvundne personer er blevet myrdet. Og det er Nathnael Merkonen og Jon Quade, der er mistænkt for at have dræbt dem.

»Mistanken om mord står stadig ved magt«, sagde statsanklager Rebecca Budell til Samnytt.



Source link